Det er Rasmus Paludans grundlovsret at demonstrere: Politiet tager det alvorligt

Grundloven tillader Rasmus Paludan og hans parti, Stram Kurs, at demonstrere i Skive på fredag.

Rasmus Paludan her under en demonstration i København (arkivbillede).
Rasmus Paludan her under en demonstration i København (arkivbillede).
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det tages alvorligt fra Midt- og Vestjyllands Politi, at den indvandrekritiske Rasmus Paludan, partistifteren af Stram Kurs, vender tilbage til Skive for at demonstrere foran Det Islamiske Hus på fredag. Det skyldes især to årsager.

Første årsag er, at Rasmus Paludan måtte evakueres, da han i søndags demonstrerede i byen. Anden årsag skal findes i grundloven.

- Grundloven tilskriver, at man skal have lov til at forsamles. Og det tages ret alvorligt. Så der skal være meget tungtvejende argumenter for, at man flytter det til et andet sted, siger Claus Nørgaard, politiinspektør hos Midt og Vestjyllands Politi.

Et af disse tungtvejende argumenter kan være, hvis der er fare for den offentlige fred ved demonstrationen.

Det var netop, hvad der skete, da Paludan og Stram Kurs demonstrerede i Skive i søndags. Her måtte Rasmus Paludan evakueres af politiet, fordi en moddemonstration viste aggressiv adfærd og stormede mod partistifteren.

Ønsker ikke moskeer i Danmark

Rasmus Paludan siger til TV MIDTVEST, at han vender tilbage til Skive, fordi han i søndags blev forhindret i at demonstrere af det, han selv kalder muslimsk affald. Så han mener ikke, at han kunne komme ud med sine budskaber.

Demonstrationen i Skive finder sted, fordi Paludan og partiet ikke ønsker, at der skal være moskeer i Danmark.

Ytringsfrihed

At Rasmus Paludan har lov til at afholde sine demonstrationer med Stram Kurs, skyldes ytringsfriheden. Det er således en grundlovsret, at han ytrer sig.

Men hvis det fører til voldelige handlinger, så er politiet nødt til at skride ind.

- Alle har lov til at ytre sig. Det har en modpart i det her også. De har også lov til at sige, hvad de mener om det. Men det er klart, at hvis det på en eller anden måde er voldeligt, så er vi nødt til at gå imellem, siger Claus Nørgaard, politiinspektør hos Midt og Vestjyllands Politi.

Grænsen for, hvad man i en demonstration må gøre - og i dette specifikke tilfælde, hvad Rasmus Paludan må gøre - svarer direktør i Justitia, Jacob Mchangama, på.

- Med ophævelse af blasfemiparagraffen for et par år siden, så er det ikke forbudt af afbrænde Koranen. Der er nogle regler i ordensbekendtgørelsen, som kan sætte grænser. Men det kommer an på, hvordan man gør det. Det kunne være, hvis man gik helt hen på trappetrinet af moskeen og gjorde det. Så kunne det være, at man ville skride ind. Men udgangspunktet er, at man har lov til det - ligesom at man sådan set har lov til at brænde Dannebrog af. Det må man nok finde sig i, selvom de fleste af os nok ville blive krænket.

Hverken imamen eller andre repræsentanter fra Det Islamiske Hus ønsker at kommentere sagen. Men de oplyser, at de er i dialog med politiet. De håber, at demonstrationen kan flyttes et andet sted hen.

3:23
Se interview med direktør i Justitia, Jacob Mchangama, der svarer på, hvorfor Rasmus Paludan må fortsætte med at demonstrere.