Politiet søsætter ny kampagne mod tricktyveri

Ny kampagne fra politiet skal hjælpe særligt de ældre borgere med at undgå at få franarret pungen eller dametasken.

Piktogrammer som disse hænger i butikkerne for at gøre handlende opmærksomme på at passe på pung og tasker.
Piktogrammer som disse hænger i butikkerne for at gøre handlende opmærksomme på at passe på pung og tasker.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Antallet af tricktyverier er på det laveste niveau i tre år. Det viser tal fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Sidste år fik ordensmagten 150 anmeldelser om den form for tyverier mod 232 episoder i 2016. Alligevel er der mange især ældre borgere, der føler sig utrygge, når de eksempelvis er ude for at handle.

- De kan jo nemt vælte mig om. Det er meget ubehageligt, at tiderne er blevet sådan, siger Mary Linneberg fra Ikast.

Derfor sætter politiet en ny oplysningskampagne i søen, der skal sørge for, at tendensen fortsætter og samtidig hjælpe de ældste borgere med at ændre vaner, så de ikke bliver lette ofre for tricktyvene. 

- Vi er jo rigtig mange – især her i Midt- og Vestjylland, som er vokset op i en Morten Korch-tid, hvor vi tror på det bedste i folk, siger Luna Willadsen, der er kriminolog ved Midt- og Vestjyllands Politi. 

Kampagnen skal blandt andet øge bevidstheden om, hvilke forholdsregler man selv kan tage for at forebygge tyverierne.

- Vi skal jo prøve på bedst mulig måde at adfærdsændre det her, som ligger meget dybt i vores kultur, siger Luna Willadsen og uddyber:

- Man skal eksempelvis ikke stille sin taske i rollatoren eller indkøbsvognen, og man skal sørge for at gemme sin pung godt ind til sig.

Ved brug af kontaktløs betaling kan potentielle tyve ikke aflure pinkoden til dankortet.
Ved brug af kontaktløs betaling kan potentielle tyve ikke aflure pinkoden til dankortet.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Testes i Ikast

På sigt håber politiet, at oplysningskampagnen kan udbredes til hele landsdelen. Men først og fremmest skal den testes i Ikast.

- Det sker i alle byer. Men vi har sagt, at vi gerne vil prøve at hjælpe til med at give vores ældre nogle værktøjer, siger handelsstandschef, Jan Birk Knudsen.

En række parter og organisationer er gået sammen for at udbrede kendskabet til, hvad man selv kan gøre for at holde tyvene på afstand. Blandt andet har Ældresagen sørget for, at der er blevet uddelt foldere på byens plejehjem.

Derudover hænger der piktogrammer i byens butikker, der eksempelvis viser, at det er smartere at bruge den kontaktløse funktion fremfor pinkoden, når der betales med dankort. 

- Vi oplever desværre, at der er mange, der snyder de ældre, når de handler. De kan være, når de står oppe ved kassen og skal taste deres dankort-kode, og så kan det være, når de kommer gående med tasken i rollatoren, hvor folk desværre er frække nok til at gå i taskerne. Vi oplever det i stigende grad, siger butikschef i Fakta, Karin Tange. 

I Fakta-butikken er medarbejderne også klar til at komme med gode råd til, hvordan seniorerne kan gøre det sværere for tyvene at snyde dem.

- Det handler om, at vi oplyser, at vi også er opmærksomme på, hvad der sker, og at vi gør kunderne opmærksomme på, at der kan være et problem. Vi kan sagtens blive bedre, siger Karin Tange.

2:13
Kampagne mod tricktyveri skal især hjælpe ældre med at beskytte sig selv.