Politiet: Snapchat giver nemmere adgang til stoffer

Det er meget svært at fjerne stofferne fra Snapchat – det siger politiet, som kæmper for at følge med den hurtige udvikling på de sociale medier.

Politiinspektør Michael Kjeldgaard ser en stadigt stigende handel med narko på sociale medier.
Politiinspektør Michael Kjeldgaard ser en stadigt stigende handel med narko på sociale medier.

Kriminelle har fået et nyt, anonymt og hurtigt udstillingsvindue på Snapchat – og det hjælper dem med at nå ud til rigtig mange. Sådan lyder det fra Michael Kjeldgaard, der er leder af politiets centrale efterforskning.

- Vi ser en øget brug af de sociale medier til at udstille de kriminelle varer, der er til salg, siger han.

- Før foregik det i en skummel baggård eller i en lejlighed. I dag sker det mere åbenlyst, og der er nemmere adgang. Det er jo det, de kriminelle udnytter dygtigt her. 

Et indtryk af at det flyder med stoffer

TV MIDTVEST har fulgt det sociale medie Snapchat tæt den seneste måned. Det har givet os et indblik i en verden, hvor billeder af MDMA, kokain og amfetamin flyver frem og tilbage – og er nemt at skaffe med lav risiko.

- Ved at det nu kommer ud på et socialt medie, hvor det er mere åbent for befolkningen at se, end det var før – ja, så giver det jo indtryk af, at det flyder med narkotika alle vegne. Men det er i virkeligheden bare mere synligt for borgerne, siger Michael Kjeldgaard.

0:08
Det er masser af stoffer på Snapchat - og varerne bliver vist frem både med billeder og med video. 

Politiet kan snige sig på snappen

Stofferne sælges fra profiler, der typisk har flere tusinde følgere. Udover narko har TV MIDTVEST også set nøgenbilleder, videoer af vanvidskørsel og våben på populære Snapchat-konti fra Midt- og Vestjylland.

Ifølge politiinspektøren følger politiet også Snapchat nøje, men han vil ikke ud med, hvad det konkret betyder.

- Man er i et lukket rum, hvor rigtig mange er til stede. Så er der selvfølgelig også mulighed for, at nogen, som man ikke regnede med, kan snige sig med – nemlig politiet, siger han.

- Og det er klart, at det kan gøres til genstand for en efterforskning, hvis vi kan finde ud af, hvem de her mennesker er. På et eller andet tidspunkt, der skal narkotika og køber mødes ude i den virkelige verden – og det er jo der, politiet har muligheden for at slå til, siger han.

Indsatsen skal omstilles

De sociale medier er et område, hvor udviklingen går rigtig hurtigt - og hvor en gruppe kan blive lukket den ene dag og genopstå den næste. Det prøvede Snapchat-kontoen "Aarhus Tingen", da den blev lukket sidste år - dagen efter lukningen genopstod gruppen under et nyt navn og havde samme dag allerede 5000 følgere.

- Vi må bare sige, at på IT-området, der går det rigtig, rigtig stærkt. For lidt siden var det Facebook - nu er det Snapchat, siger Michael Kjeldgaard fra politiets nationale efterforskningscenter. 

Og hvor TV MIDTVEST har dokumenteret, at Snapchat giver stof til de unge - så giver afsløringerne politiet stof til eftertanke.

- Vi er nødt til at omstille vores indsats. Hvor vi måske mere traditionelt bekæmper kriminaliteten på gadeplan, ja så må vi i dag ind og se, om vi kan gøre noget inde på nettet og gøre det usikkert for de kriminelle at opholde sig der.