Politiet: Små sager nedprioriteres

Mindre sager bliver nedprioriteret, når jyske politibetjente bliver sendt til København, siger politichefer.

TerrorBevogtning.jpg

De jyske borgere kan se frem til længere sagsbehandlingstider hos politiet, fordi flere politikredse må sende en række betjente til København som led i terrorberedskabet. Sådan lyder det fra blandet andet Øst- og Nordjyllands Politi.

For når hver politikreds skal bidrage med cirka 1200 mandetimer, eller det der svarer til 32 fuldstidsstilinger om ugen, skal der prioriteres, og det vil først fremmest betyde, at borgere med "små sager" hos politiet må væbne sig med tålmodighed, siger chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi Bent Preben Nielsen:

- Timerne kommer jo til at mangle i politikredsen, og det betyder selvfølgelig, at der er noget, vi bliver nødt til at prioritere væk. Vi ophober nogle sager på hylderne. For vi prioriterer at komme, når borgerne har brug for os, og derfor holder vi fast i vores nuværende patruljeberedskab.

Der er ingen tvivl om, at det får en betydning for både borgerne og politibetjentene, siger også politiinspektør i Nordjyllands Politi Marianne Vestergaard-Lau.

- Vi må prioritere skarpt, og vi prioriterer først og fremmest patruljevognene. Så må vi give lidt los på sagsbehandlingstiderne og udsætte nogle indsatser. Det betyder, at sager, der normalt bliver behandlet på fem dage, nu vil tage seks eller syv dage. Vi må prioritere, så vi ikke slider vores folk ned. Når vi sender vores folk ud af kredsen, så kommer det til at få betydning, fastslår hun.

Sidste år opklarede politiet 6,7 procent af i alt 36.342 indbrud herhjemme. I 2011 var opklaringsprocenten på 8,3.

I forhold til for eksempel Norge og Sverige har indbrudstyve i Danmark langt større chancer for at undgå at blive opdaget.

Politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet erkender, at der er der et problem.

- Vi er generelt presset på ressourcerne, fordi vi bruger rigtig mange medarbejdere til terrortruslen og den særlige situation ved grænsen med flygtninge og migranter. Selvfølgelig er vi nødt til at prioritere vores kræfter også på indbrudsområdet, siger Svend Larsen.

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er den lave opklaringsprocent udtryk for, at politiet mangler mandskab. Derfor vil partiet i forbindelse med forhandlingerne om finansloven stille krav om at øge bemandingen med 2000 betjente.

- Det vil kunne gøre en mærkbar forskel, mener Peter Skaarup ifølge Berlingske.

/ritzau