Politiet: Mobiltelefoner den primære årsag til dødsulykkker

Bilisterne gambler med sikkerheden når de tjekker SMS og Facebook på på mobiltelefonen

Politikommisær Jørgen Christensen peger på mobiltelefonen som den største synder når det gælder uopmærksomhed i trafikken Foto:TV MIDTVEST.

Bilisterne gambler i den grad med trafiksikkerheden når de, via mobiltelefonen, tjekker sociale medier og SMS mens de kører på landevejen.

Politikommissær Jørgen Christensen fra Midt- og Vestjyllands Politi er ikke i spor tvivl om, hvad der er den primære årsag til de mange uopmærksomhedsulykker i landsdelen. Mange af dem med dødelig udgang.

- Vi har det seneste års tid gjort os erfaringer med brug af håndholdte mobiltelefoner, blandt andet ved at kontrollere bilisterne ved fysisk at se hvad de laver i bilen, fortæller Jørgen Christensen. 

Ved en af disse kontroller blev 18 bilister sigtet for at bruge mobiltelefonen mens de kørte bil. 14 af dem sad med mobiltelefonen i hånden og tjekkede SMSer, E-mails og Facebook-opdateringer.

- En ting er at bruge håndholdt mobiltelefon ved øret. Noget andet er at sidde mobilen i hånden, hvor bilisten har tankerne et helt andet sted og blikket er fjernet fra vejen. Det giver en enorm risiko for at havne i et uheld, fordi man ikke når at reagere hurtigt nok, siger politikommisæren.

Midt- og Vestjyllands Politikreds topper en ny statistik, hvor antallet af dræbte personer i trafikulykker, der skyldes uopmærksomhed, er gjort op over en femårig periode fra 2010-2014. 

Her er landsdelen registreret med 50 dødsfald, mens Syd- og Sønderjylland havde 43 dræbte i trafikken, som skyldtes uopmærksomhed. 

Midt- og Vestjyllands Politi sætter i denne uge turbo på kontrollen af opmærksomheden hos områdets bilister.  Det sker samtidig med at Rådet for Sikker Trafik lancerer den landsdækkende kampagne "Kør bil, når du kører bil" .