Politiet efter lattergastyveri: - Pas nu på

Lattergas er blevet populært som rusmiddel.

En beholder med lattergas er stjålet ved en tandlæge i weekenden. Foto: Arkiv

Klokken fire natten til søndag gik alarmen hos en tandlægeklinik på Skolevej i Højslev.

Ukendte gerningsmænd var brudt ind, og da patruljen kom derud kunne de hurtigt konstatere, at indbrudstyvene havde tvunget sig adgang til et stålskab.

Fra skabet blev en gasflaske med lattergas stjålet.

- Vi er ikke i tvivl om, at det skal bruges som rusmiddel, fortæller Niels Bach fra Skive Politi.

Kan være livsfarligt

De ser meget alvorligt på brugen af lattergas, der i værste fald kan være livsfarligt.

- Pas nu på. Vi har god grund til advare i kraft af, at ukyndige ikke kender det rigtige doseringsforhold. Der er ikke nogen, der er døde af det i vores kreds, men det er sket andre steder i landet. Man skal afstå fra at bruge det, for man ved ikke, hvad man laver, siger Niels Bach.

Hvad er lattergas?

Det kemiske navn for lattergas er kvælstofforilte, og det har den kemiske formel N2O.

Det kan være sundhedsfarligt at bruge lattergas, især når man inhalerer det flere gange efter hinanden eller sammen med andre rusmidler.

Indtagelse af gaspatroner, produceret og tiltænkt industrielle formål kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Da patronerne indeholder ren gas, der ikke er opblandet med ilt, kan der ved gentagende inhalation af gassen opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.
I yderste konsekvens, ved mange gentagende inhalationer og især ved blandingsbrug med andre rusmidler, kan ren lattergas være livsfarlig at indånde, idet kvælning kan indtræde på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen