Politiet bifalder ikke borgerværnsgruppe i Thisted

En ny borgerværnsgruppe har indtaget Thisted. Politiet er ikke begejstret. De advarer mod faren for selvtægt.

3:08
Politiet bryder sig ikke om gruppens fremgangsmåde og advarer mod selvtægt:

I den seneste tid er forskellige borgerværnsgrupper skudt op flere steder i landet. I Thisted har gruppen Sons of Odin gjort sit indtog. De mener, at deres opgave er at hjælpe trængende og skabe tryghed i nattelivet.

- Hovedformålet er at hjælpe folk, der er trængende. Og så går vi nogle ture en gang imellem og ser, hvad der sker ude i byen, siger Alex Lauridsen, der er talsmand for Sons of Odin.

Sons of Odin har rod i Norge, men den seneste tid er flere lokalafdelinger skudt op i Danmark. Gruppen mener ikke, at der er politi nok på gaden til at sikre tryghed i nattelivet, og derfor tager de nu selv affære.

- Hvis vi ser et overfald, så går vi ind og råber dem an. Så er der to, der tager deres telefoner og filmer, og så er der en, der ringer efter en patruljevogn, hvis det er det, der skal til. Og hvis de så ikke stopper med at slås, så går vi imellem dem og skiller dem ad, siger Alex Lauridsen.

Politiet er ikke begejstret

I Midt- og Vestjyllands Politi er de ikke begejstret for borgerværnsgrupperne. De advarer mod faren for selvtægt.

- De mennesker bevæger sig i et minefelt, for de kommer jo formentlig til at stå og håndhæve loven i mange sammenhænge, og det er altså os, der har eneret og patent på det, siger politiinspektør Ole Henriksen.

Sons of Odin i Thisted har endnu ikke oplevet episoder, hvor gruppen har måtte lægge sig imellem, men skulle sådan en situation opstå, så vil de ikke tøve med at bryde ind.

- Er det strengt nødvendigt, så må vi gøre det. Det har enhver borger i Danmark jo faktisk ret og pligt til at gøre, siger talsmanden.

Politiet frygter, at gruppen med sin fremgangsmåde kan være med til at skabe konflikter i stedet for at løse dem.

- Vi har jo set andre steder, hvor de går hen og filmer folk direkte op i ansigtet, og dermed er de med til at skabe en provokation på noget, som måske var på vej til at gå i sig selv, siger Ole Henriksen.

Alex Lauridsen anerkender, at gruppen kan være med til at provokere.

- Men det er så derfor, vi filmer, så vi har vores ryg fri og kan dokumentere, at de var i gang med at lave det her, siger han.

Der er cirka 40 medlemmer på Sons of Odins Facebookside i Thisted. 5-6 af dem er aktive i gruppen.