Politianmeldt: Samarbejdede ulovligt om persontransport i Midtjylland

Konkurrencerådet har politianmeldt Økonomisk Forening for Persontransport. Medlemmerne koordinerede tilbud, når foreningen bød på offentlige opgaver.

Konkurrencerådets formand, Christian Schultz
Konkurrencerådets formand, Christian Schultz
Foto: Konkurrencerådet

Medlemmerne af Økonomisk Forening for Persontransport (ØFP) har i regi af brancheforeningen løbende koordineret afgivelse af tilbud, når ØFP bød på offentlige opgaver. Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Samtidig forbød ØFP’s vedtægter medlemmer selv at byde på de opgaver, som ØFP bød på. Opgaverne vedrørte persontransport – som for eksempel skolekørsel og patientbefordring - i Midtjylland, hedder det i pressemeddelelsen.

Konkurrencerådet politianmelder derfor ØFP.

- Når en brancheforening koordinerer sine medlemmers tilbudsgivning, begrænser det konkurrencen medlemmerne imellem, og det udgør en grov overtrædelse af konkurrenceloven. I sidste ende går det ud over skatteborgerne, der risikerer færre eller dårlige ydelser for pengene, siger Konkurrencerådets formand, Christian Schultz i pressemeddelelsen.

Spændte ben for konkurrence

Konkurrencerådet har afgjort, at Økonomisk Forening for Persontransport (ØFP) ved at koordinere sine medlemmers tilbudsgivning har overtrådt konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler.

- Medlemmerne har løbende koordineret tilbudsgivning gennem ØFP, og har samtidig afskærmet andre medlemmer fra at byde på de udbud, som foreningen bød på. Sagen handler dermed ikke om, hvorvidt to eller flere vognmænd på eget initiativ lovligt kunne have budt sammen. Det ville de normalt kunne i det omfang, det var nødvendigt for at kunne byde, oplyser Konkurrencerådets formand, Christian Schultz.

Arbejdede gennem brancheforeningen

ØFP har ikke selv tilladelse til at udføre persontransport, men brancheforeningen har budt på opgaver på vegne af sine medlemmer. I regi af ØFP har medlemmerne løbende koordineret, hvilke opgaver ØFP skulle byde på samt drøftet priser og fordeling af ruter i ØFP’s tilbud. Medlemmer måtte i henhold til ØFP’s vedtægter ikke byde på de opgaver, hvor ØFP bød.

Konkurrencerådet har påbudt brancheforeningen omgående at ophøre med den ulovlige adfærd og fremover at afstå fra en lignende adfærd.

Sagen anmeldt

Konkurrencerådet har desuden besluttet at anmelde sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet med henblik på en strafferetlig forfølgelse.

Sagen startede på baggrund af en henvendelse fra trafikselskabet Midttrafik vedrørende et konkret udbud, som ØFP havde afgivet tilbud på, og ØFP’s vedtægter. Styrelsen indledte på baggrund af henvendelsen en række undersøgelser af medlemmernes samarbejde i regi af ØFP. 

 

Her kan du læse hele konkurrencerådets afgørelse.