Politi: Frikirkepræst misbrugte 11 unge

Hvis frikirkepræsten fra Silkeborg vender hjem til Danmark, er politiet klar med en stribe sigtelser for overgreb.

Frikirke Silkeborg

Politiet i Midt- og Vestjylland mistænker en dansk frikirkepræst for at have krænket eller forgrebet sig på 11 børn og unge under 18 år.

Det siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg om sagen, der for alvor tog fart i foråret 2016.

- Vi har lavet 36 afhøringer, og der er i alt 11 forurettede i den sag, vi sidder med, siger chefpolitiinspektøren til DR, der mandag aften fortæller historien i dokumentarudsendelsen "I sektens kløer" på DR2.

Midt- og Vestjyllands Politi har kendt til anklager om muligt misbrug i frikirken siden 2010, og enkelte tidligere medlemmer har i forskellige medier fortalt om krænkelser af seksuel karakter.

Men først i løbet af 2016 har sagens egentlige omfang åbenbaret sig, da anmeldelserne mod præsten begyndte at tikke ind.

- Det er en usædvanlig sag, fordi vi ikke før har haft en sag i kirkeligt regi. Det er jo ikke den etablerede folkekirke, men det er klart, at sagen synes at have et ret betydeligt omfang. Vi synes også, at hele miljøet omkring det er usædvanligt, siger Claus Hilborg.

Frikirkepræsten rejste i november 2011 til USA for at starte en ny menighed op i Florida. Siden har han ikke boet fast i Danmark, men dansk politi har i forbindelse med sagen bedt ham om at rejse hjem.

Det er dog ikke sket endnu, fordi præsten lige nu er anklaget i en sag om gambling og udskænkning af alkohol til mindreårige i USA.

Men når han vender hjem, ligger der mere eller mindre et anklageskrift klar, selv om han altså formelt ikke er sigtet endnu.

- Hvis den pågældende frivilligt rejser hjem og tager retssagen, så er det jo ikke et nødvendigt skridt at bede om at få ham udleveret. Lige nu kan man sige, at han måske endda er forhindret i bare lige at rejse ud, fordi de amerikanske myndigheder skal færdigbehandle først, siger Claus Hilborg.

Når den amerikanske sag er overstået, kan det ifølge chefpolitiinspektøren komme på tale at lave en retsanmodning, hvor man beder om en udlevering.

DR Dokumentar har forelagt frikirkepræsten alle anklager. Han har ikke svaret.

/ritzau/