Polakkerne vælger Danmark fra – nu kigger vikarbureauerne mod Spanien

​Lønningerne i Polen er blevet bedre, så nu bliver flere i hjemlandet.

Edgar Manglano er fra Spanien og han er fornyligt kommet til Danmark for at arbejde.
Edgar Manglano er fra Spanien og han er fornyligt kommet til Danmark for at arbejde.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Der er blevet mere at lave i Polen, og lønningerne er blevet bedre. Det mærker landsdelens vikarbureauer, der nu kigger i en anden retning efter arbejdskraft.

Et af de steder der mærker det er Team Vikaren i Hanstholm. De seneste seks måneder er antallet af polske ansøgere blevet halveret.

- Lønningerne er steget forholdsvist meget i Polen, er hvad vi hører. Så er der ingen grund til at forlade hus, hjem, kone og børn for at tage til Danmark og arbejde, fortæller administrerende direktør, Bo Flemming Pedersen.

Arbejdskraft fra Spanien

Vikarbureauet kigger derfor nu i en helt anden retning, nemlig mod Spanien, hvor der er store problemer med arbejdsløshed. Men arbejdskraften er god.

- Spanierne er særdeles godt uddannede, og det er egentligt hele paletten. Det er lige fra ufaglært arbejdskraft til faglærte håndværkere, fortæller Bo Flemming Pedersen.

Det oplever de også på Sjørring Maskinfabrik. Her har de allerede ansat to spaniere.

- Deres kvalifikationer er de samme, men derudover skal de også kunne kommunikere på engelsk, så om de kommer fra det ene eller andet sted er underordnet. Vi skal kunne kommunikere med dem, og det kan vi med dem, som vi har i dag, fortæller afdelingsleder Benny Dyrehauge.

Godt tilfredse

Edgar Manglano er en af de to spaniere, der er ansat på maskinfabrikken. Han er godt tilfreds med, at det er muligt for ham at få arbejde i Danmark.

- Hjemme er situationen ikke god. Vi kan ikke finde særligt meget arbejde, og det er meget korte ansættelser. Her tilbyder de os en fremtid, fortæller han.

Vikarbureauet i Hanstholm har allerede selv ansat to spansktalende medarbejdere, for de er ikke i tvivl om, at virksomheden i fremtiden vil komme til at tale meget mere spansk. De sender mellem 30 og 35 vikarer på arbejde dagligt.

1:52