Brakmarken er guld værd: Tørken rammer landbruget på pengepungen

Landmændene kigger lidt oftere mod himmelen i øjeblikket, for tørken er dyr.

Der er egentligt tale om en brakmark, men i år indgår den i fodringen.
Der er egentligt tale om en brakmark, men i år indgår den i fodringen.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

En lille mark på kun to hektar er pludselig blevet meget værd for landmand Ejnar Jeppesen i Thisted.

På grund af tørken har landmændene helt ekstraordinært fået lov til at slå græsset på deres brakmarker og bruge det som foder, uden at de bliver skåret i landbrugsstøtte.

Det falder på et tørt sted.

- Fodringsæsonen bliver noget længere i år, for om ti dage har vi ikke mere græs på vores marker, så vi skal allerede i gang der, siger Ejnar Jeppesen.

Det er Socialdemokratiet, DF og regeringen, der står bag ændringen, der giver landmændene lov til at tage brakmarkerne i brug.

Dyr tørke

Manglen på græs mærker Mads Jakobsen, der er landmand ved Fousing, i høj grad. I dag har han en besætning på 100 køer, men allerede nu er han tvunget til at sende flere dyr end normalt til slagteriet. Han kan simpelthen ikke få foder nok.

- Det kommer til at koste en masse penge, det kan jeg love dig. Vi kommer til at skulle nøjes med 80 køer til vinter, og det forudsætter faktisk, at det skal begynde at regne i løbet af den næste uge til 14 dage, forklarer han.

Det tørre vejr er også gået hårdt udover flere planteavlere. Det fortæller planteavlsrådgiver ved SAGRO Jens Marius Thomsen. For vinterbyggen ligger det gennemsnitlige udbytte en fjerdedel under normalen.

- Det er meget usædvanligt, at vi kommer så langt ned i udbytte, fortæller han.

2:40