Dræbt i trafikulykke: Her er Kristen Touborgs liv i politik

Chok bredte sig over landsdelen, da en af de mest markante vestjyske politikere i går blev dræbt i et trafikuheld.

- En STOR Vestjysk politiker er revet fra denne jord. Han glemte ALDRIG, lige meget hvor han var og hvem han var sammen med, hvor han kom fra, og han kæmpede altid for det vestjyske. Savnet vil blive stor, og hans politiske virke, vil blive savnet. Ære være hans minde.

Sådan skrev en af vores brugere på Facebook i går, efter at nyheden om, at det var Kristen Toustrup, der var blevet dræbt i en trafikulykke udenfor Holstebro, blev delt. 

I alt 270 valgte at skrive en besked om politikeren, der stod på springbrættet til et comeback i politik. Han var nemlig blevet valgt som SF’s topkandidat i Lemvig til kommunalvalget i november.

Et liv i politik

Kristen Touborg blev 73 år. Med sig i bilen havde han sin kone Anna Marie Touborg, der er alvorligt kvæstet. Sammen har de tre børn.

Touborg-familien er meget politisk aktiv. Kristen Touborg selv, der var landmand og var sjette generation på slægtsgården Klostermølle ved Gudum, blev valgt ind i byrådet i Lemvig helt tilbage i 1978. Her blev han siddende frem til 1997. I 1994 blev han valgt ind i folketinget for SF. Her blev han siddende til 2011.

Han var kendt som ’Manden i den røde skjorte’, og han talte dialekt hele sit liv. Også i folketingssalen, hvor han til tider skilte sig lidt ud.

- Jeg har ikke noget imod at folk har slips og smoking på, bare jeg kan blive fri, fortalte han til TV MIDTVEST i 1994.

I 1994 lavede TV MIDTVEST et program om midt- og vestjyder, som ikke var så berømte, som de burde være, eller som vi troede ville blive berømte en dag. Det første program handlede om Kristen Touborg.

Han var det vestjyske ansigt

Redaktør for Lemvig Folkeblad, Lars Kamstrup, kalder Kristen Touborg for det vestjyske ansigt.

- Han lavede ikke om på sig selv, fordi han kom ind på de bonede gulve. Han var sig selv, og han var et politisk fyrtårn for Vestjylland, fortæller han.

Han understreger gerne Kristen Touborg betydning for Vestjylland.

- Selvfølgelig var han SF'er, og han var en del af et mindretal i Lemvig Kommune, men alligevel repræsenterede han egnen, når han var på tinge, siger Lars Kamstrup.

Efter at Kristen Touborg røg ud af politik i 2011, så holdte han aldrig op med at være aktiv i baglandet. Derfor var Touborg var klar til at tage endnu en tørn i byrådet i Lemvig Kommune.

- Jeg er ret sikker på, at han ville være kommet ind i byrådet. Og så ville vi have hørt fra ham. Det er helt sikkert, forklarer han.

Touborg kæmpede blandt andet for landdistrikterne. I 1997 ville han gøre det billigere for folk på landet at have en bil, så det ville være muligt for dem at komme rundt. 

Kristen ringede til borgmesteren

På trods af at de var politiske modstandere, så tænker tidligere Venstre borgmester i Lemvig, Jørgen Nørby, tilbage på en ven.

- Kristen Touborg var et dejligt og fantastisk menneske. Jeg har kendt ham igennem 35-40 år og arbejdet meget tæt sammen med ham igennem mange år i politik. Han var en person, der rummede virkeligt meget, fortæller Jørgen Nørby.

Også Jørgen Nørby pointerer, at Touborg aldrig glemte, hvor han kom fra, og at han altid fokuserede på sin hjemstavn.

- I min borgmestertid, hvor Kristen var kommet i Folketinget under Nyrup-regeringen, så oplevede jeg adskillige gange, at Kristen Touborg ringede til Lemvig Kommune og sagde 'Jørgen, jeg har det her lovforslag. Hvis det bliver gennemført, hvad betyder det så for os i Lemvig. Kan vi leve med det?', siger han og uddyber:

- Det viser også, hvilken person Kristen Touborg var. Vi var forskellige politiske partier, men det skulle vi ikke bruge til at kæmpe mod hinanden. Hans indflydelse den skulle bruges til gavn for den egn, som vi begge to kommer fra.

Kristen Touborg var ikke kun kendt for den røde skjorte. Han var også kendt for sin sang. Her ses han i studiet i 2005, hvor han skulle indspille sin valgsang.

Siger farvel til en stor formand

Udover at være engageret i lokal- og kommunalpolitik, så var Kristen Touborg også meget fokuseret på sit allernærreste område. 

En af dem der har oplevet det på nærmeste hold er Otte Berggren. Otto er næstformand i Gudum Sogneforening. Her var Kristen Touborg formand indtil i går.

- Vi siger farvel til en stor formand, siger han.

- Han var spændte bredt. Han engagerede sig i alt, og når han gik ind i noget, så gik han 100 procent ind i det.

Kristen Touborg talte jysk, som han betragtede som sit modersmål. Også i folketinget.

Han har kendt Touborg store dele af sit liv. Da han gik i skole, så havde han en tjans med at hjælpe Touborg efter skoletid, og efterfølgende blev han fastansat som landbrugsmedhjælper, hvor han har arbejdet i 30 år. 

- Han ville hjælpe alle og har hjulpet alle. Der er ingen her i sognet, der ikke har nydt godt af Kristen, siger han.

For få måneder siden fortalte Kristen Touborg, at han igen ville stille op til byrådet som SF's spidskandidat. Her viste vi ham nogle af vores tidlige