Plejehjemsbeboer starter kommunevalg

76-årige Laurits Sørensen er beboer på Plejecentret Birkegården i Stoholm og vred på Viborg Kommune. Så vred at han nu kæmper for at få området meldt ud af Viborg og ind i Skive Kommune.

Laurits Sørensen
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Selv om man er blevet 76, kan man godt gå på barrikaderne. Laurits Sørensen er beboer på plejecentret Birkegården i Stoholm er så utilfreds med Viborg Kommunes madordning, at han han nu kæmper for at få området meldt ud af Viborg og meldt ind i Skive Kommune. 

- Det er fordi jeg kan. Og så føler jeg det også som en forpligtelse. Det er jo ikke så mange plejehjemsbeboere, der kan siger Laurits Sørensen. 

Han er vred over, at Viborg Kommune i 2015 afskaffede en speciel madordning i Stoholm og Sjørup. En ordning hvor beboerne var med til at lave maden fra bunden.

- Det var et meget godt plejehjem med et godt miljø. Og vi havde et godt personale.  Men kommunen har skadet miljøet kraftigt, fastslår han. 

I dag bliver maden leveret fra et køkken i Viborg. Det har Laurits, som selv er tidligere socialudvalgsformand i Fjends, kæmpet for at få ændret - men nu skifter han taktik. Han sætter en annonce i Fjends Folkeblad, hvor han inviterer borgerne i Fjends til at svare på, om de ønsker at melde sig ud af Viborg og ind i Skive.

- De siger til mig, at jeg er stædig, men jeg har også fået noget ud af min stædighed, fastslår Laurits Sørensen, som håber på, at rigtig mange vil stemme for at skifte fra Viborg til Skive Kommune, så de kan få den gamle madordning tilbage.  

Birkegårdens Bruger- og Pårørenderåd ønsker ikke at blande sig i Laurits annonce. Men rådet er enig i, at den gamle madordning var bedre.

- Vi mangler duften og det nærvær, der er med beboerne, det er der ikke mere, fastslår næstformand Leif Louring.

Formanden for Viborgs Ældre- og Sundhedsudvalg, Mette Nielsen (A), siger, at Birkegården stadig har mulighed for at få leveret råvarer, som kan tilberedes lokalt.

- Det kan man få til at fungere på andre plejecentre, men når det så er sagt, så har jeg jo også lyttet til, hvad Laurits og andre har sagt til mig, og derfor har vi lavet en ekstra bevilling til kommunens plejecentre i forbindelse med mad og måltider, siger Mette Nielsen. 

Den ekstra bevilling på fire milloner stopper dog ikke Laurits Sørensen. Han fortsætter kampen for kommuneskifte.

2:12