Plastik kan blive brændstoffet i din bil

Morten Foli fra Skive står bag opfindelsen, der kan omdanne plastaffald til dieselolie.

Plastik
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Din brugte ketchupflaske, husholdningsfolien eller din tomme vandflaske kan i fremtiden blive brændstoffet i din bil. Det skyldes en ny opfindelse som en produktionsteknologi-studerende fra Erhvervsakademi Dania i Skive står bag.

Det er produktionsteknologi-studerende Morten Foli fra Oddense ved Skive, der netop har vundet et legat på 40.000 kroner for en idé om et mobilt procesanlæg. Anlægget kan omdanne plastikaffald til dieselolie. Det skriver P4 Midt og Vest.

For at plastikaffaldet kan blive omdannet til dieselolie, skal der en såkaldt pyrolyse proces til. Her opvarmer man plastikken til 350-400 grader og omdanner det til analyseret olie. Plastik er i forvejen fremstillet af raffineret olie, så et kilo plastik giver tæt på en liter brændstof.

Fra plastik til dieselolie på genbrugspladsen

Morten Foli har udviklet små enheder, der kan sættes op i containere på eksempelvis genbrugsstationer.

- På den måde kan man håndtere problemet med plastik lokalt i stedet for at transportere det til for eksempel Kina, som man gør i dag, siger Morten Foli til P4 Midt og Vest.

Den 39-årige produktionsteknologi-studerende fra Erhvervsakademi Dania i Skive mener, at perspektiverne er store.

- Der svømmer meget plastik rundt i for eksempelvis verdenshavene. Det er et globalt problem, som jeg synes der skal gøres noget ved, siger Morten Foli.

Det er fonden Innovativ Business, som har givet Morten Foli et legat på 40.000 kroner for idéen. En del af pengene er ifølge P4 Midt og Vest allerede brugt på en olieanalyse og olietest i Tyskland. De foreløbige resultater af plastikolien er positive.