Pesticider i drikkevandet: Skive vil oprette ”vandfond”

Ved at oprette en ”vandfond”, som skal opkøbe og sikre sprøjtefri områder, vil SF og Skive kommune sikre grundvandet, der er plaget af pesticider.

andersboge.jpg
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Rester af pesticider er begyndt at finde vej til drikkevandet i flere tilfælde, men den udvikling vil SF i Skive Byråd nu til livs.

Derfor vil de oprette en såkaldt ”vandfond”, som kan opkøbe jord og sikre sprøjtefri områder rundt om vandboringer.

- Vores mål er at sikre rent vand til vores efterkommere. Vores drikkevand er forurenet flere steder, og det er simpelthen en betingelse, at der bliver gjort en indsats, siger Anders Bøge, SF, Næstformand, Teknik og Miljøudvalget, Skive kommune.

Tirsdag blev Teknik- og Miljøudvalget i Skive kommune enige om, at der skal arbejdes videre med idéen.

Det er meningen at, ”Vandfonden skal kunne opkræve bidrag og yde økonomisk støtte til de enkelte vandværker, hvor der er behov for grundvandsbeskyttende tiltag” ifølge mødereferatet i udvalget.

2:28
 

Alle vandværker medvirker

Der er blevet fundet for store mængder af rester efter sprøjtemidlet Chloridazon i tre vandværker i Skive kommune i løbet af 2017. Det viser en kortlægning, kommunen.dk foretog tidligere på året.

Det er dog alle 32 vandværker i kommunen, som skal være en del af vandfonden.

- Vi skal stå sammen om at løfte den her opgave, uanset om man får drikkevand fra et stort eller lille vandværk, forklarer Anders Bøge.

Forvaltningen tager nu hul på arbejdet, hvor de vil indkalde de 32 vandværker til en snak om, hvordan man kan løse problemerne i praksis.

- Det skal ske på frivillig basis hele vejen rundt, så alle enige, siger siger Anders Bøge, SF, Næstformand, Teknik og Miljøudvalget, Skive kommune..

Hvis ikke de når frem til en fælles løsning, fremgår det dog af mødereferatet at, ”Hvis de almene vandværker ikke frivilligt ønsker at etablere vandfonden, kan kommunen udstede et påbud om samarbejde, hvis det vurderes nødvendigt og efter forhandlinger.”

Regningen ender hos forbrugeren

Det er vandværkernes forbrugere, der kommer til at betale for beskyttelsen af grundvandet. Det er ligeledes forbrugerne, som skal betale, hvis det bliver nødvendigt at blive koblet op på et andet vandværk ved etablering af en nødforbindelse eller en eventuel lukning af vandværket.  

Der er dog ingen grund til at kigge nervøst på budgetterne ude i hjemmene, forsikrer Anders Bøge.

- Vi skal ikke sætte nogen fra hus og hjem på det her, siger han.

Han er da også overbevist om, at det er den rigtige vej at gå.

- Vi er ikke med på den løsning, hvor man begynder at sætte filtre på alt muligt. Vi vil ikke have, at man skal drikke flaskevand i Danmark.

-  For det første er det vanvittigt dyrt, og vi ved ikke, om det virker mod det hele. Det er meget enklere og bedre, at det bare er rent, det vi pumper op.

Da udvalget er enige om løsningen, forventer Anders Bøge at det bliver en formssag at få beslutningen igennem økonomiudvalget og byrådet.

- Jeg tilhører den optimistiske type, så jeg forventer at vi til nytår har en retning for, hvordan det kommer til at fungere, slutter Anders Bøge.