Pernille Harder: - Vi skal have samme status som mændene

Landsholdsspiller Pernille Harder er én af verdens bedste kvindelige fodboldspillere. Hun bruger sin position til at få fokus på kvindefodbolden, så kvinderne kan få bedre forhold.

9:23
Her kan du se hele udsendelsen om Pernille Harder, da TV MIDTVEST besøgte hende i hendes klub Wolfsburg.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Pernille Harder spiller lige nu for de tyske mestre, Wolfsburg. Klubben har et af verdens bedste kvindehold - blandt andet takket være Harder, som er holdets absolutte topscorer.

- Det er jo det, man spiller for - at vinde de her titler. Og det var dejligt at kunne hæve pokalen, siger Pernille Harder, der er professionel fodboldspiller hos tyske VfL Wolfsburg.

Herhjemme er Pernille Harder kendt for sin rolle som anfører og en af hovedpersonerne på det kvindelige fodboldlandshold. Og hun er helt bevidst om, hvilken rolle hun spiller. Hun ved, hun ikke blot kæmper for sig selv, men at hun skal udnytte sin position til at få bedre vilkår til kvindefodbolden.

- Jeg er selvfølgelig stolt over at være et forbillede for unge piger, og at de kan se, at en pige fra Tulstrup godt kan komme til Bundesligaen og blive professionel, siger Pernille Harder. 

1:01
Hør, hvad Pernille Harder tænker om at være kvindelig fodboldspiller.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Hun mener, det er vigtigt, at der også findes kvindelige forbilleder i en mandsdomineret sportsgren. Dem manglede hun selv, da hun var yngre.

- Jeg tænkte, jeg kan ikke blive Beckham, for jeg er en kvinde, og han er en mand. Men hvis der er et kvindeligt forbillede, som er professionel, så kan unge piger måske bedre se muligheder og tænke – hende vil jeg også være, siger Pernille Harder.

Er det, fordi vi er kvinder?

Harder og kvindelandsholdet lavede for alvor overskrifter, da de i slutningen af sidste år protesterede over dårligere økonomiske forhold end deres mandlige landsholdskolleger. Og Pernille Harder kæmper stadig for, at kvinderne skal få, om ikke de samme, så i hvert fald betydeligt bedre forhold.

- Jeg kommer jo aldrig til at tjene så meget som Messi eller bare generelt herrespillere. Vi kommer nok aldrig op på niveau med herrefodbolden, men vi har fået en meget bedre status, og vi begynder at blive taget seriøst, siger Pernille Harder.

Derfor er det også vigtigt, at kvinderne bliver ved med at klare sig godt, så danskerne får øjnene endnu mere op for kvindefodbolden. 

Pernille Harder og hendes holdkammerater har netop vundet det tyske mesterskab igen.
Pernille Harder og hendes holdkammerater har netop vundet det tyske mesterskab igen.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST
- Jeg har både nået en EM-finale og en Champions League-finale på mindre end et år. Det tror jeg ikke, jeg havde regnet med, jeg skulle nå allerede, siger Pernille Harder.
- Jeg har både nået en EM-finale og en Champions League-finale på mindre end et år. Det tror jeg ikke, jeg havde regnet med, jeg skulle nå allerede, siger Pernille Harder.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

- Der har været en form for diskrimination. Fordi vi er kvinder, så har vi ikke kunnet få de samme rettigheder, som man kan, hvis man er en mand. Og der er stadigvæk kæmpe forskelle. Men det betyder meget, at folk er begyndt at få øjnene op for os, og at der begynder at komme mere fokus på det, siger Pernille Harder.

Selvom det stadigvæk halter på den front, så lever Pernille Harder lige nu det liv, hun drømmer om. Hele tiden med fokus på nye målsætninger.

- Nu har jeg vundet to mesterskaber i Tyskland, og jeg regner også med at vinde et par til, og så har jeg selvfølgelig også drømme om at komme til nogle andre ligaer og vinde titler der. Men på kortere sigt er målet at vinde Champions League og vinde mesterskabet her i Tyskland igen, siger Pernille Harder. 

Vil være verdens bedste

VfL Wolfsburg kan fejre et suverænt tysk mesterskab, og pigerne har også vundet pokalfinalen og nået Champions League-finalen. Pernille Harder fra Tulstrup ved Ikast har sat afgørende fodaftryk på triumferne. For første gang i historien har Wolfsburg en bundesliga-topscorer. Den danske angriber har scoret 17 mål for topholdet, og nu tør hun godt drømme om, at blive verdens bedste, kvindelige fodboldspiller.

- Det er gået lidt fra at være en drøm, til at jeg rent faktisk ser, at det er realistisk, for jeg er her i Wolfsburg, vi har ambitioner om at vinde Champions League og vinde ligaen og pokalen. Jeg har også fået en vigtig rolle på holdet, så det er klart, at jeg føler, det er blevet lidt mere realistisk nu, i forhold til hvis du havde spurgt mig for halvandet år siden, siger Pernille Harder.