En ulige valgkamp: Pengestærke kandidater gør det svært for de nye at komme til

Rutinerede og pengestærke folketingskandidater gør det svært for nye kandidater med et mere beskedent budget.

2:28
Kristian Pihl Lorentzens (V) valgplakater fylder godt i Silkeborg, selv om folketingspolitikeren egentlig er opstillet i en anden kreds.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Valgtog, sejltur med en hjuldamper og underholdning med blandt andet bandet Tørfisk.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen giver den fuld gas i kampen for at blive genvalgt i Folketinget. Også langt uden for hans egen opstillingskreds, som er Viborg. Han har tidligere lejet et helt tog til sin valgkamp, og i dag holdt han så folkefest for borgerne i hjembyen Ans i Silkeborg kommune for at støtte bevarelsen af Tange Sø.

- Man er nødt til at have nogle events, hvor man lægger noget tyngde i, og hvor man virkelig er synlig og bliver lagt mærke til, og det er min strategi i valgkampen, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Svært for nye kandidater at blive set

I Silkeborg, hvor Kristian Pihl Lorentzen ikke er opstillet, hænger han rundt i størstedelen af de silkeborgensiske lygtepæle. Silkeborg Nord-kredsens Gitte Willumsen stiller op til folketinget for første gang, og hun oplever det som svært at få et ben til jorden, når de helt store navne også fisker stemmer i den by, hun egentlig er spidskandidat i.

- Jeg gad da godt, der var flere af mine plakater i forhold til de andre, men det er min økonomi ikke til. De andre kandidater er velkomne, men jeg håber da, at de lokale vælgere i Silkeborg vil sætte kryds ved mig, for jeg tror, det ville være godt for Silkeborg at have en lokal kandidat, siger Gitte Willumsen.

Formanden for Silkeborg Nord-kredsen mener det er et problem, at Kristian Pihl Lorentzen fylder så meget i lygtepælene.

- Det kan godt være svært, når man har en kandidat som sidder i folketinget i forvejen og bruger masser af midler og kontakter til at føre valgkamp ud over sin egen opstillingskreds. Så er det svært at komme ind som ny, siger Poul Berggreen, der er vælgerforeningsformand for Venstre i Silkeborg.

Kredsformand: Forskellen er for stor

Mens Kristian Pihl Lorentzen har en stor organisation i ryggen til at føre en iøjnefaldende valgkamp, har den lokale spidskandidat arbejdet længe på overhovedet at få stablet en valgkamp på benene.

- Jeg har sparet sammen i et par år til det her, så det er hovedsageligt mine egne sparepenge. og så får jeg lidt fra Venstres organisation i Silkeborg. Det er de penge, jeg har at gøre godt med i min valgkamp, siger Gitte Willumsen.

Kredsformanden mener, at forskellen på valgkampene er for stor. Derfor har han netop bedt Venstres ungdomsorganisation om at sætte flere valgplakater op i centrum.

- I forgårs tog jeg tiltag til, at der skulle sættes 150 ekstra plakater af Gitte Willumsen op i Silkeborg midtby, så det håber jeg kan give lidt mere ligevægt til kampagnen, siger Poul Berggreen.

En fordel at dække flere kommuner

Kristian Pihl Lorentzen selv mener ikke, at hans valgkamp fylder for meget.

- Det tager jeg stille og roligt, for jeg bor jo sådan set i Silkeborg Kommune, så det trækker jeg på skulderen af. Det skal være sådan, at vi fører valgkamp i hele Midt- og Vestjylland. Folk her kan stemme på os, og derfor skal vi også vise flaget. Venstre har kun dygtige kandidater her i landsdelen, så der skal kunne vælges frit mellem dem, siger han.

At han krydser kommunegrænsen for at kapre vælgere, ser han kun som en fordel.

- Jeg synes, vi supplerer hinanden rigtig godt. Gitte er en dygtig kandidat, men har en anden profil end mig, og derfor er det godt, vi viser flaget begge to, for så kan folk vælge. Jeg tror på, at det at vi fører valgkamp rundt omkring i hele landsdelen, betyder at Venstre ender med at få et rigtig godt valg og ender med at slå Socialdemokratiet, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen.