Patientforening: Politikere spiller hasard med psykisk syge

Patientforeninger og regioner efterlyser penge på finansloven for at løse de massive problemer i psykiatrien.

Keld S. Laursen fra Bedre Psykiatri mener, at regeringen spiller hasard med de psykiske syge.
Keld S. Laursen fra Bedre Psykiatri mener, at regeringen spiller hasard med de psykiske syge.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Finansloven kom på plads forleden, men de psykisk syge og deres pårørende må kigge langt efter penge til det hårdt trængte område. Det mener blandt andet patientforeningen Bedre Psykiatri i Holstebro. 

De synes, at politikerne spiller hasard med sårbare og udsatte borgere, når de ikke giver flere penge til psykiatriområdet på finansloven. De frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for de psykisk syge og deres pårørende.

- Vi har brug for nogle hænder i psykiatrien. Vi har brug for nogle folk, der kan snakke med de psykisk syge og være der for dem. Og sådan nogle koster penge, siger Keld S. Laursen. Han er lokalformand for Bedre Psykiatri. 

I de seneste år er antallet af psykisk syge vokset eksplosivt herhjemme. Det øger behovet for ekstra sengepladser og flere behandlere.

- De når ikke at komme op og få styrke. Og så ryger de ned og rammer bunden, og dernede er de altså dyrere og sværere for systemet at håndtere, siger Keld S. Laursen.

Nye pladser bliver en sjældenhed

I august i år blev ellers indviet nye psykiatriske sengepladser i Viborg. Men den slags snoreklip bliver en sjældenhed fremover. Det mener den kommende regionsrådsformand i Region Midtjylland.

- Vi har ikke bare i Region Midtjylland, men i hele landet, en stor stigning i antallet af psykiatriske patienter. Det vil sige, at hvis vi har de samme penge næste år, som vi har haft i år, så har vi færre penge per patient. Det vil betyde en dårligere behandling af de psykiske syge, og det har vi ikke brug for, siger Anders Kühnau.

Derfor efterlyser han penge til området direkte fra finansloven, og dermed også en mere langsigtet løsning.

Serviceeftersyn til psykiatrien

Det er regionerne, der har ansvaret for psykiatrien, og de har, ifølge finansminister Kristian Jensen, allerede fået tilført flere midler.

- Da vi i sommer lavede aftalen om regionernes økonomi for 2018, løftede vi budgettet med en halv milliard. Regeringen sagde, at vi løftede budgettet, alene så regionerne kunne bruge pengene på psykiatri, siger Kristian Jensen.

Finansministeren og regeringen erklærer sig dog villige til, på nationalt plan, at give hele psykiatriområdet et gennemgribende serviceeftersyn.

- Vi vil gerne kigge på, om psykiatrien bruger pengene rationelt eller om det skal gøres på en anden måde, siger Kristian Jensen.

Tilbage sidder pårørende og psykisk syge med en fornemmelse af, at de endnu engang er blevet kastebold i et politisk spil om forholdene i psykiatrien.

- Det er synd for de stakkels mennesker, der har det svært nok i forvejen. De ryger bare længere og længere ned, fordi der ikke er nogen til at tage sig af dem, siger Keld S. Laursen. 

En række satspuljemidler forsvinder også næste år fra psykiatriområdet. Ifølge regionerne drejer det sig om cirka 63 millioner kroner.   

2:19