Patienter sendes på langfart

Region Nordjylland har indgået en ny aftale med privathospitaler i den nordvestlige del af regionen, der betyder at patienter der lider af søvnapnø skal køre fra Mors og Thy til Skørping for at få behandling.

I tre år har et luftapparat sendt luft ind i Hans Andersens lunger, når han sover. Det har den gjort, fordi Hans Andersen lider af søvnapnø. En lidelse der gør, at han op mod 40 gange i timen stopper med at trække vejret i mere end 10 sekunder, når han sover. Førhen kunne han køre få kilometer fra sin bopæl i Thisted til sin speciallæge i samme by. Efter den 1. oktober har han i stedet skulle køre 100 kilometer til Skørping, hvis noget går galt med hans luftapparat.

- Det er utilfredsstillende, og jeg bliver utryg ved, at det er så langt væk. Jeg tør ikke selv køre derop og hjem igen af frygt for at falde i søvn, fortæller Hans Andersen.

Udredningsgaranti førte til nye regler

På Hans Andersens tidligere øre- næse- og halsklinik i Thisted er speciallæge Grethe Harbo overrasket over, at privathospitalet i Skørping har fået opgaven. Nu kan hun og hendes kollega i Nykøbing Mors Per-Henrik Christensen ikke længere tage søvnapnøpatienter som Hans Andersen ind i deres klinik.

- Enten har de glemt i Region Nordjylland, at der er noget, der hedder Thy og Mors og simpelthen lavet en aftale med et privathospital, eller også forstår de ikke at udnytte de ressourcer, de har. Og det burde gøre, siger hun.

Region Nordjylland: De har ikke søgt

Næstformanden i Region Nordjylland, Bente Lauridsen (SF), forklarer, at klinikkerne på Mors og i Thy ikke har søgt om at få muligheden for at udrede patienterne. Derfor har Region Nordjylland ifølge næstformanden været nødsaget til at finde en anden måde at hjælpe patienterne på. Men den forklaring køber Grethe Harbo ikke.

- Vi har kunnet udrede indenfor en uge, så vi har haft udredningsgarantien hele tiden. Så vi mangler argumenter og sober og saglig behandling. En dialog og et samarbejde, siger Grethe Harbo, speciallæge på Øre- Næse- og Halsklinikken i Thisted.

Det anslås at to procent af danske kvinder og fire procent af de danske mænd lider af søvnapnø.