Patienter med hjerneskader får stemme til omverdenen

Selv om patienter med hjerneskader ikke kan tale, har de nu fået en stemme til omverdenen på Region Midtjyllands neurocenter.

Patient med hjerneskade

På Region Midtjyllands neurocenter i Hammel har de fundet teknologiske løsninger, der kan hjælpe patienterne til et bedre liv under genoptræningen. 

For et par år siden ansatte centret en mand, der skulle lave enkle og billige IT-løsninger for at hjælpe patienterne.

- Det har været enormt livsbekræftende for mig at komme med en teknisk baggrund og så få mulighed for at komme tæt på patienterne, siger Niels Estrup Andersen, der er ingeniør på Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Nogle patienter kan hverken bevæge arme eller fingre. Til dem har han lavet en løsning med en mus styret af en refleksbrik på næsen.

- Med brikken på næsen kan jeg vælge, hvad for et program, jeg nu vil starte. Cursoren følger med, i takt med jeg drejer hovedet - fuldstændig som hvis jeg havde en mus i hånden, siger Niels Estrup Andersen.

Stor betydning for kontakten til omverdenen

En 40-årig mand blev indlagt på neurocentret i Hammel i januar efter en blodprop i hjernen. Her er han nu i gang med en intensiv genoptræning.

Med en stor mus og et stort tastatur kan han nu kommunikere med sin familie på Sjælland. Og i det hele taget betyder det enormt meget, at han har fået en stemme, selv om han ikke kan tale.

- Det betyder, at jeg kan holde kontakt med folk derhjemme, rent faktisk arbejde lidt og selv bestemme, hvad folk skal vide, skriver han på tastaturet.

Kontakt med familie og venner er en ting. De moderne midler betyder også at patienterne bedre kan udtrykke deres ønsker til personalet.

- Der kan være mange frustrationer over, at man gerne vil kommunikere men ikke kan så derfor er det en stor hjælp, siger Malene Pedersen Pauls, ergoterapeut på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Nogle patienter er nu nået så langt i genoptræningen, at de kan bruge en ganske almindelig iPad.

Hammel Neurocenter er en del af Hospitalsenheden Midt og tager imod hjerneskade-patienter fra hele landet.