Patienter lægger pres på akutmodtagelse

Antallet af patienter, der henvender sig direkte til Akutmodtagelsen på Sygehus Thy-Mors, er firedoblet siden sidste år. Det giver lange ventetider.

Akutmodtagelse.jpg

Et stigende antal patienter i Thy og Mors henvender sig direkte til Akutmodtagelsen på Sygehus Thy-Mors, selvom reglen egentlig er, at de først skal igennem egen læge eller lægevagten. Det giver længere ventetider og øget pres på Akutmodtagelsen.

- Borgere skal kontakte egen læge i dagtimer eller lægevagten i aften og nattetimer. Egen læge eller lægevagt skal vurdere, om der er behov for, at borgeren henvises til Akutmodtagelsen. Sådan foregår det i hele landet, og vi vil også have det til at fungere i Thy, på Mors - og i Jammerbugt, siger cheflæge Hans Ole Holdgaard.

Ændrede, dårlige vaner

Han mener, at tendensen skyldes ændrede vaner hos borgerne.

- Der er nogle, der er begyndt at tage direkte op til Akutmodtagelsen, og så er andre begyndt at gøre det samme. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at der også kan være problemer med at komme i kontakt med egen læge, men jeg tror nu mere det skyldes en ændring i folks vaner, lyder det fra Hans Ole Holdgaard.

Tallet af direkte henvendelser er firdoblet alene siden sidste år fra 32 til 130-140 per måned. Og det er et problem.

Akut er lig med akut

Akutmodtagelsen er nemlig indrettet til at tage sig af patienter, der har behov for akut lægehjælp. Når patienter ikke bliver screenet ved egen læge eller lægevagt inden, ender Akutmodtagelsen med patienter med mindre skader og sygdomme, der sagtens kunne og også burde have været behandlet ved en alment praktiserende læge eller lægevagt.

- Det er naturligt, at de mange flere henvendelser skaber længere ventetider. Vi prioriterer altid de mest tilskadekomne først, og dermed kan borgere med mindre skader godt opleve en væsentligt længere ventetid, Mange ville derfor være bedre hjulpet, hvis de fulgte reglen, der siger, at man skal kontakte egen læge eller lægevagt først, når der ikke er tale om alvorlige skader eller sygdom, forklarer Hans Ole Holdgaard.