Patienter kontakter sygeplejeske via touch-skærm

Otte hjerte- og lungepatienter i Viborg Kommune tester i øjeblikket, om touch-skærme kan bruges til at erstatte et almindeligt fysisk besøg af en sygeplejerske

Viborg Kommune håber, at de nye skærme kan være med til at begrænse antallet af unødvendige indlæggelser på sygehuset, fordi patienten kan blive konsulteret af en sygeplejerske i sit eget hjem.

På touch-skærmen kan patienten have en video-konference med sygeplejersken, og sygeplejersken kan også kan måle patientens puls og iltniveau i blodet via en måler, der er tilsluttet skærmen.

- Vores udgifter ligger rigtig højt i forhold til unødvendige indlæggelser, og derfor er det vigtigt for os, at prøve nogle ting af, som sikrer, at skatteborgernes penge bliver brugt mest hensigtsmæssigt, siger Mette Nielsen (soc.dem.), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune.

Patienten er glad

En af dem, der er med i forsøgsprojektet er Ena Knudsen, der lider af lungesygdommen KOL.

Sygdommen gør, at hun ofte får svært ved at trække vejret, og derfor skal tilses af en sygeplejerske.

Hun er glad for sin nye skærm:

- Jeg har meget svært ved at bevæge mig udenfor på grund af min sygdom, og det slipper jeg for med den her skærm. Og så er det trygt at vide, at jeg altid kan kontakte en sygeplejerske, hvis jeg er alene hjemme, og får det dårligt, siger hun.

Forsøget med touchskærmene skal indtil videre køre i fire måneder.