Patienter kommer for sent til operationer: P-hus er fyldt

Patienter og pårørende har svært ved at finde parkeringspladser ved Regionshospitalet i Viborg. Pladserne er taget af folk, der ikke har ærinde på hospitalet.

Billeder som det her er almindelige, når man leder efter parkeringsplads ved Regionshospitalet i Viborg.
Billeder som det her er almindelige, når man leder efter parkeringsplads ved Regionshospitalet i Viborg.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

I de første uger efter nytår har der været ekstraordinær stor rift om de flere end 1.000 parkeringspladser på Regionshospitalet Viborg. Til stor gene for patienter og pårørende.

- Det er irriterende. Nogle gange skal man helt ned i byen for at finde en plads, siger Jens Nikolajsen, der er patient og jævnligt kommer på Regionshospitalet.   

- De helt klare konsekvenser er jo, at nogle patienter kommer for sent til deres mødetid. Det har den konsekvens, at der står et helt hold på en operationsstue og venter på dem, siger Ann Herling, der er afdelingssygeplejerske på Regionshospitalet. 

Og det oplever I rent faktisk?

- Det oplever vi rent faktisk, siger Ann Herling. 

Hospitalets servicecenter vurderer, at der hver dag parkerer mindst 50-100 personer på Regionshospitalet Viborg uden ærinde på hospitalet.

- Der er rift om pladserne, og der er fyldt op på vores 1.000 pladser allerede klokken otte om morgenen, siger Kristine Stange, der er kommunikationschef på hospitalet. 

- Januar er jo altid en måned, hvor der er rift om pladserne. Der er ikke så mange, der cykler, men det er værre end i de foregående år. Det er der ingen tvivl om, siger Kristine Stange.   

Løsning på vej 

Sidste år var det også et stort problem for patienter og pårørende at finde en parkeringsplads i nærheden af hospitalet. Efter nytår har problemet været endnu værre, men en løsning er allerede sat i værk. I løbet af foråret installeres et nyt parkeringssystem med tidsbegrænsning på tre timer for alle andre end medarbejdere.

Hvorfor tror I, det er blevet værre efter nytår?

- Der er ikke noget i byen, der som sådan peger på det. Vi har heller ikke lige pludselig fået mange flere patienter. Det er nok banevejen, der er åbnet begge veje. Det er vi sådan set glade for, for det gør vores P-hus meget tilgængeligt. 

- Vi kunne ikke helt forstå, hvordan det kunne være, så vi har haft et par kollegaer, der har stået og kigget et par morgener og talt lidt på, hvor folk går hen. Vi kan simpelthen se, at vi har hver eneste morgen 50-100 - nogle gange over 100 - der går ud af vores P-hus uden at gå ind på hospitalet.  

Så folk parkerer her, og så går de ud og arbejder ude i byen? 

- Det er det, vi vurderer i hvert fald, siger Kristine Stange.  

Indtil det nye parkeringssystem forhåbentlig afhjælper problemet, opfordrer hospitalsledelsen medarbejdere til at finde alternative parkeringsmuligheder på de kommunale P-pladser uden tidsbegrænsning.

Derudover skal der opstilles et skilt, som fortæller, om der er ledige pladser på hospitalets parkeringsområde, så ingen kører forgæves.

Der vil også blive sat en bom op ved P-kælderen, så alle skal oplyse deres ærinde. Kun patienter og pårørende må parkere i kælderen mellem klokken 8 og 14, og alle andre henvises til at finde anden parkeringsmulighed. Hospitalet vil i øvrigt henvende sig til hospitalets naboer med en bøn om at finde andre parkeringsmuligheder end på hospitalets parkeringsplads. 

2:17