Pas på: Farlige traktorer på vejene

Risikoen for ulykker er særligt stor lige nu, mens landmændene høster på markerne.

Der sker mange ulykker, hvor biler og traktorer rammer hinanden.
Der sker mange ulykker, hvor biler og traktorer rammer hinanden.
Foto: Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, fotograf Christoffer Askman

Der bliver høstet på livet løs lige nu, og det betyder masser af traktorer på vejene - og samtidig en øget risiko for ulykker.

Fra 2005-2016 er der sket 700 alvorlige trafikulykker på vejene med traktorer, mejetærskere og lignende, hvor personer er kommet til skade, og i toppen af den statistik ligger Midt- og Vestjylland med 151 ulykker.

- Skaderne bliver voldsomme, når en bil kører ind i en traktor. Andelen af dræbte er næsten dobbelt så stor i forhold til andelen af dræbte i andre personskadeulykker, fordi traktorer ikke er bygget lige så kollissionsvenligt, som biler er. Det er vigtigt, at både landmænd og bilister bliver bedre til at undgå de her ulykker, siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, i en pressemeddelelse.

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har for nylig offentliggjort en rapport, hvor de har analyseret 25 af de voldsomme traktorulykker. Du kan læse rapporten, hvis du klikker på linket her. Undersøgelsen fra Havarikommissionen slår fast, at næsten halvdelen af de undersøgte ulykker kunne være undgået, hvis bilisterne havde overholdt hastighedsgrænsen eller havde kørt efter forholdene. 

- Traktorernes lave fart og bilisternes alt for høje fart er en farlig kombinationen. Bilisterne risikerer at opdage traktorerne for sent, og det kan betyde, at de ikke kan nå at bremse eller undvige. Når bilisterne kører for stærkt, har traktorførerne også svært ved at vurdere, om de kan nå at svinge ud eller dreje, før en bil nærmer sig, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.