Venstre: Friskoler skal have samme ret til førskoletilbud

Venstre vil have lukket et hul i lovgivningen, der giver kommuner mulighed for at gøre forskel mellem folkeskoler og friskolers førskole-tilbud.

Her på Bjergby Friskole er der ingen støtte fra kommunen til deres førskole.
Her på Bjergby Friskole er der ingen støtte fra kommunen til deres førskole.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Holstebro Kommune vil over de næste tre år barbere tilskuddet til førskoleordningen på friskolerne væk. Det betyder, at børn, der går på friskole, skal tre måneder i en normal folkeskole før skolestart. 

Men den forskelsbehandling vil Thomas Danielsen (V), medlem af Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg have standset.

- Vi er enige i, at der er tale om et reelt hul i lovgivningen, og derfor vil vi også ved de kommende forhandlinger om friskolerne, få lukket det her hul, så kommunerne ikke spekulerer økonomisk i at straffe friskolerne på det her område, siger Thomas Danielsen. 

I Morsø Kommune forsøger de syv friskoler at få kommunen til at genindføre tilskuddet til førskolen. Skolerne er forpligtet til at lave det tre måneder lange førskole-forløb, men får ikke som tidligere økonomisk støtte fra kommunen.

- Vi skal jo hente pengene fra nogle af de andre områder, som også skal være begunstiget. Og det gør da, at vi bliver ekstra pressede økonomisk, siger leder af Bjergby Friskole, Mikael B. Rasmussen.

I Holstebro Kommune, hvor støtten nu er på vej væk mener formanden for Børne- og Ungeudvalget, at forældrene også har et ansvar. 

- Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at man skal gå et andet sted i tre måneder, men det er det valg, forældrene har taget, siger Torben Gudiksen fra De Radikale.

Både Holstebro og Morsø Kommuner anslår at man kan spare en lille million kroner om året, ved at droppe tilskuddet til friskolernes førskoleordning