Det går godt i Voel: Landsby har fundet formlen – kæmper nu for fornem pris

Otte områder er i spil til Landsbyprisen 2019. Et af dem er Voel ved Silkeborg, der via en plan for fremtiden har skabt udvikling frem for afvikling.

Det er kunstværker som dette, der har gjort en forskel i byen Voel ved Silkeborg.
Det er kunstværker som dette, der har gjort en forskel i byen Voel ved Silkeborg.
Foto: TV2 Østjylland

Der findes landsbyer, som er ved at dø, og så finder der dem, som nægter at dø. En af sidstnævnte er Voel øst for Silkeborg, der siden en plan blev lagt i 2012, kun har været i fremgang.

Nye udstykninger med fokus på grøn energi, etablering af stisystemer og regulering af trafikken er blot nogle af ingredienser på en landsby i udvikling.

Nu er Voel nomineret til Landsbyprisen 2019.

- I Voel har vi en lokal kunstner, Bente Aarøe, som fandt på, at vi skulle have et kunstværk i vores rundkørsel i stedet for det knap så kønne egetræ, der stod før. Og det har frivillige nu fået stillet op, fortæller formand for Voel Forsamlingshus, Hans Jørgen Plougstrup, til TV2 ØSTJYLLAND.

En stor fodbold i en rundkørsel er blandt de mange tiltag i Voel.
En stor fodbold i en rundkørsel er blandt de mange tiltag i Voel.
Foto: TV 2 Østjylland

Håndboldklubben samler

Netop viljen til at gøre en frivillig indsats er ifølge ham kendetegnende for byen.

Og kigger man på kunstværket i rundkørslen, kommer man til at tænke på noget andet, som er det.

Værket får nemlig tankerne til at falde på en rund bold, og i Voel er rigtig mange aktive i den lokale håndboldklub. Det betyder noget for sammenholdet.

- Der er mange ildsjæle, som gør meget for at få tingene op at stå. Når der er besluttet noget, så kæmper de for det, siger en af de lokale til TV2 ØSTJYLLAND.

Videreføre det til tilflyttere

- Dem, der har boet her i mange år, viderefører det til nye tilflyttere, supplerer en anden.

Det har så altså betydet, at Voel er blandt de otte landsbyer eller landsbyfællesskaber, som er i spil til Region Midtjyllands landsbypris.

Sidste år løb Sall i Favrskov Kommune med titlen og de medfølgende 150.000 kroner til faciliteter og aktiviteter i byen.

- Udvikling i landsbyer handler jo om meget andet end indbyggertal og den lokale brugs. Kandidaterne skal være med til at vise vejen for, at udvikling i landdistrikterne også handler om fornyelse, natur, kulturarv, bæredygtighed og samarbejde, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V), i en pressemeddelelse.

Otte landsbyer er nomineret til prisen i Region Midtjylland. 
Otte landsbyer er nomineret til prisen i Region Midtjylland. 
Foto: Region Midtjylland

Kåres i marts

Det er regionsrådet, der efter indstilling fra et ekspertpanel, finder vinderen. Det sker i forbindelse med regionsrådets møde i slutningen af marts.

I udvælgelsen lægger regionsrådet blandt andet vægt på udvikling gennem stærkt lokalt engagement og samarbejde med andre landsbyer - og at der er øje for natur, klima og kultur.

- Vi har masser af gode steder at bo og leve i landdistrikterne. De otte kandidater viser samtidig, hvordan aktive lokalsamfund også kan bidrage til en positiv udvikling i hele regionen. Det skal regionens landsbypris være med til at fremhæve, siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling, Flemming Knudsen (S).