Sten laver mælk efter nye standarder: - Vi får nogle sundere kalve

Thise Mejeri har netop sendt en ny mælk ud i butikkerne. Den er produceret på gårde, hvor kalve og køer går sammen i mindst tre måneder efter fødslen.

Sten Dissing er lige nu den eneste landmand, der producerer den nye mælk fra Thise.
Sten Dissing er lige nu den eneste landmand, der producerer den nye mælk fra Thise.
Foto: Jesper Lange

En helt ny type mælk kom første gang på hylderne i mandags i dagligvarebutikken Irma.

Mælken er lavet efter nye standarder, og bag konceptet står to nordjyske landmænd. De er lige nu de eneste, der producerer den nye mælk fra Thise Mejeri, der har fået navnet Ad Libitum.

- Mælken er den samme slags, så det man skal tænke på, det er, hvordan kalven har haft det, siger landmand og ejer af Jarmstedgaard i Brovst, Sten Dissing.

Normalt bliver mor og kalv adskilt helt ned til 12 timer efter fødslen, så landmændene kan malke koens mælk. På Sten Dissings gård får kalvene lov til at gå det meste af døgnet med deres mor eller amme-tante i mindst tre måneder efter fødslen.

- Så ved jeg, at de bliver passet bedre. De får mælk, lige så tit de vil og altid den rigtige temperatur, siger Sten Dissing.

Sådan ser kartonen med den nye mælk ud.
Sådan ser kartonen med den nye mælk ud.
Foto: TV2

Slipper for dyrlægeudgifter

Måden at producere mælk på har betydet, at Sten Dissing ikke har givet en kalv antibiotika i mere end seks år.

- Vi har ikke diarréer, og vi har ikke kalve, der bliver syge, siger Sten Dissing.

Når kalvene går sammen med deres mor eller en amme-tante på markerne, får de ifølge landmanden nogle immunstoffer og færdigheder, de ikke ville få indendørs i bokse, hvor de ellers ville være, hvis de ikke var sammen med en voksen ko.

- Det er der, jeg tjener pengene. Det er ved, at jeg har det nemmere, og en produktion, hvor jeg slipper for dyrlægeudgifter, siger Sten Dissing.

Indtil videre er det kun Sten Dissing og hans kollega Henrik Pedersen fra Brønderslev, der producerer til den nye mælk Ad Libitum fra mejeriet i Salling.

- Jeg har altid synes, at det var en god idé og anbefaler andre det. Jeg har snakket med andre, som er interesseret i at gøre det samme, siger Sten Dissing.

Mejeriet skal hele tiden udvikle sig

Hos Thise Mejeri er den nye type mælk et naturligt skridt i udviklingen. Det oplyser administrerende direktør for mejeriet, Poul Pedersen, i en pressemeddelelse.

- Det er vores pligt og vores store fornøjelse hele tiden at rykke på standarderne for, hvad god økologi er.

- Vi ved, at mælk ikke bare er mælk. Der ligger en kompleks værdikæde bag, og når man har sagt økologi, har man også forpligtet sig til at udvikle produkter, der ved deres blotte tilstedeværelse i markedet rykker på vores fælles opfattelse af, hvad økologi og god mælk er, lyder det fra direktøren.

En liter Ad Libitum mælk fra Thise-mejerierne findes indtil videre kun i Irma, og mælken koster 15 kroner og 50 øre.