Valgforsker: Moesgaard får svært ved at trække vælgere

Kirsten Moesgaard kan få svært ved at blive genvalgt til byrådet i Vesthimmerlands Kommune, selvom hun er en garvet og kendt politiker.

Johannes Andersen
Foto: TV2 Nord

Tidligere i dag, fredag, kunne en helt ny liste præsentere sig selv i Vesthimmerlands Kommune med kurs mod kommunalvalget til november. Listen hedder VestHimmerlandsListen og har Kirsten Moesgaard, siddende byrådsmedlem, regionsrådspolitiker og tidligere konservativ, i spidsen. 

Men selvom Kirsten Moesgaard er et kendt ansigt i Vesthimmerlands Kommune, så spår valgforsker og lektor i statskundskab på Aalborg Universitet Johannes Andersen hende til at få en svær opgave, når det kommer til at blive genvalgt til byrådet. 

- Kendisfaktoren gør det ikke i sig selv. Bare fordi hun kommer fra de Konservative, er det ikke nødvendigvis sikkert, at vælgerne følger med, siger han.

Stemmerne kan gå til Venstre

Johannes Andersen peger på, at det naturlige valg for vælgerne i Vesthimmerlands Kommune vil være at flytte deres stemme over på Venstre, når de ikke længere kan stemme på Kirsten Moesgaard hos de Konservative. Det er en tendens, der tidligere har fundet sted til folketingsvalget eksempelvis. 

- For at hun skal blive valgt ind, er vælgerne nødt til at opleve hende som den retfærdige side overfor borgmesteren, siger Johannes Andersen og refererer til sagen fra 2016, hvor Knud Kristensen blev anklaget for at have løjet omkring sit ejerskab af en grund i Aars, da kommunens økonomiudvalg skulle drøfte grundens fremtid.

- Hendes kamp skal opleves som den retfærdige kamp, så vælgerne går med hende. Hertil skal borgerne opveje, om det er det værd at stemme på hende, når borgmesteren trods alt har gjort det godt og fået tingene til at fungere i kommunen, fortsætter Johannes Andersen. 

Tror du, at hun bliver valgt ind?

- Jeg tvivler. Det er ikke sådan, at hun fører stort her inden valgkampen, men som sagt, kan hun få den der fornemmelse af, at der er foregået noget uretfærdigt, kan hun måske få nogle vælgere med på vognen. Men det er en svær øvelse. Rigtig svær. Dengang, kommunerne var mindre, skulle ikke så mange stemmer til, men nu skal der en del flere stemmer til, siger Johannes Andersen.