Usædvanlig politisk gruppering vil bevare helikopter i Skive

Med en ny akutlægehelikopter på vej er der uenighed om, hvor de nuværende helikoptere skal have base.

En fjerde helikopter som denne er snart på vej
En fjerde helikopter som denne er snart på vej
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Akutlægehelikopteren i Skive skal blive stående, og den nye skal stå i Sindal.

Sådan lyder forslaget fra en noget umage politisk konstellation i Region Nordjylland, der består af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og løsgængeren Thomas Hav.

De tre nuværende helikoptere har base i Skive, Billund og Ringsted, men med en fjerde helikopter på vej, er der lagt op til en anderledes geografisk fordeling. Men det er konstellationen i Region Nordjylland ikke meget for.

- Vores forslag vil spare det offentlige for udgifter på cirka 20 milliarder kroner i forhold til forslaget fra Danske Regioner, uden at det har væsentlige konsekvenser for dækningen af borgerne. Snarere tværtimod, lyder det fra Dansk Folkepartis Erik Høgh-Sørensen i Region Nordjylland.

I anbefalingen fra Danske Regioner er der lagt op til, at Danmarks fjerde akutlægehelikopter skal placeres i Jammerbugt, helikopterbasen i Skive skal flyttes til Herning, og helikopterbasen i Billund skal flyttes til Assens. Men det forslag vil Enhedslisten, DF og Thomas Hav altså ikke være med til at realisere.

Spar penge - og indsæt akutlægebiler

- Akutlægehelikopteren i Skive bør ikke flyttes. Den er vigtig og betryggende for borgere i Thy, Mors, Jammerbugt og Himmerland såvel som Region Midtjyllands borgere, lyder det i det nye forslag, som også nævner en ny type helikopter som en mulighed. 

- For at overholde EU's udbudskrav og kravene i finanslov 2018 bedes Folketinget vurdere tilbuddet fra Scandinavian AirAmbulance om inden for tre måneder at indsætte en helikopter af typen EC 135 med base i Sindal Lufthavns allerede eksisterende anlæg. Tilbuddet indebærer, at en ny akuthelikopter kan aktiveres senest fire måneder før pt. planlagt af Danske Regioner og med en årlig driftsbesparelse på 2,5 - 3 millioner kroner, lyder det videre i forslaget.

Pengene spares blandt andet ved at anlægge helikopterbasen i Sindal Lufthavn og bevare de nuværende baser i Skive og Billund. Penge, der så vil kunne bruges et andet sted - for eksempel på flere akutlægebiler, skriver DF's Erik Høgh-Sørensen.