Turistattraktionen fra Thy: Kom på køretur med Aksel

Aksel Jonasen fra Thy er blevet et tilløbsstykke for turisterne, når de skal besøge Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup.

2:03
Aksel Jonasen fra Thy har en passion. Han elsker at køre med hestevogn. Derfor bruger han det meste af sin sommer på at køre med udenlandske krydstogtsgæster.
Foto: Brian Daugaard

Når turisterne valfarter til Nordjylland om sommeren, er det som regel for at opleve den smukke natur og nogle af de mange bygninger og steder, der udgør regionens turistattraktioner.

Men engang imellem sker det, at de mennesker, der tager sig af turisterne og sørger for at give dem en god oplevelse, går hen og bliver attraktioner i sig selv.

En af dem er Aksel Jonasen fra Thy, som denne sommer kører de mange krydstogtturister rundt i sin hestevogn. Frem og tilbage til Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup.

- Jeg synes, det er dejligt. Og samværet med hinanden, siger Aksel Jonasen, som nyder de 15 minutter, hver tur med turisterne tager.

- Jeg kan godt lide mennesker. Jeg synes, det er dejligt. Men jeg kan ikke forstå, hvad de siger. Det vigtigste er det, du ser med øjnene, siger Aksel Jonasen.

Taler ikke engelsk

Han taler ikke et eneste ord på engelsk, men han har haft en forkærlighed for heste, siden han var syv år gammel. Det meste af sit liv har han kørt bus, men nu er han tilbage ved hestene, i en hestevogn han selv har bygget, og så er det ikke så vigtigt med sprogbarrieren.

Det er Visit Nordjylland, der har hyret Aksel Jonasen - simpelthen fordi han er det, man på engelsk kalder en "character". Og de amerikanske turister elsker ham.

- Jeg synes, han er lidt ligesom det vilde vesten. Det har vi ikke i Arizona, lyder det fra Richard Johnson, der sammen med sin kone har taget turen fra Arizona, USA, til Danmark.

- Jeg synes, han er flot. Jeg synes, han er meget høflig, og jeg vil gerne sige tak. Jeg kan godt lide hans hat. Jeg er tryg i hans selskab, og han er lidt som en cowboy, siger Judith Johnson.

For Aksel Jonasen bærer arbejdet næsten lønnen i sig selv. Ikke nok med at han får lov til at køre i sin hestevogn, så er han også blevet givet en ganske særlig rolle, mener han.

- Du gør en forskel, kan man sige. Du er ambassadør for vores land på en anden måde end de fleste. Det betyder "møj", for jeg synes, vi har et dejligt land, siger Aksel Jonasen om sit arbejde.