Følg byggeriet: Thisted Bryghus snart færdig med historisk stor udvidelse

Et nyt brygværk til 30 millioner kroner skal fremtidssikre Thisted Bryghus og øge produktionen til seks millioner liter øl om året.

Brygmester Antoni Aagaard Madsen fra Thisted Bryghus er stolt af at være med til den største udvidelse i bryghusets historie.
Brygmester Antoni Aagaard Madsen fra Thisted Bryghus er stolt af at være med til den største udvidelse i bryghusets historie.
Foto: Søren Broust Hansen

Det går godt for Thisted Bryghus.

Så godt, at man i begyndelsen af året gik i gang med et helt nyt byggeri til 30 millioner kroner, hvor der blandt andet vil være et spritnyt brygværk. Brygværket skal gøre det muligt at øge produktionen fra 3,5 millioner liter øl om året til omkring seks millioner liter øl årligt.

Startede byggeriet i januar

Første spadestik til byggeriet blev taget i januar, og 5. september nåede det sit klimaks, da fem tanke på 20 tons hver blev løftet ned gennem taget på den nye bygning.

- Det er en af de største dage i mange år. I begyndelsen var det meget ukonkret, men pludselig står her et helt bryghus, siger Antoni Aagaard Madsen, der er brygmester i Thisted Bryghus.

Udvidelsen af bryggeriet har Thisted Bryghus brugt over tre år på at planlægge. Det er nemlig ikke lige til at udvide, da nogle af bygningerne er fra 1899, hvor den første øl blev brygget.

- Der har været mange tilbygninger gennem mange år, og derfor er der lavet mange knopskydninger, og det skal vi have lavet til at passe ind i den udvidelse, vi laver nu, forklarer Aage Svenningsen, der er direktør for bryghuset.

Angstprovokerende med helt nyt brygværk

Det nye brygværk erstatter et 70 år gammelt brygværk, der er blevet for slidt og for lille til at kunne følge med den stigende produktion. Udover brygværket kommer den 500 kvadratmeter store bygning også til at rumme et maltlager og et procesområde.

- At være med i et projekt, hvor man installerer et helt nyt brygværk, er angstprovokerende. Vi ved, hvad vi har, og nu går vi hen til at gøre det på en helt ny og moderne måde, siger brygmesteren.

Sådan så det ud den 5. september, da de store tanke kom på plads i den nye bygning.
Sådan så det ud den 5. september, da de store tanke kom på plads i den nye bygning.
Foto: Søren Broust Hansen

Udvidelsen er den største investering nogensinde for bryghuset, og hvis alt fortsat går efter planerne, står den 30 millioner kroner dyre bygning klar ved årsskiftet. Men allerede da tankene kom på plads i begyndelsen af september, var der julelys i øjnene på den administrerende direktør for Thisted Bryghus.

- En ting er at snakke om at gøre noget, noget andet er at gøre det. Det løber koldt ned ad ryggen, når man ser, at det er lykkedes for os at komme hertil, sagde direktør Aage Svenningsen dengang.

Thisted Bryghus blev kåret til årets bryggeri i både 2015, 2016 og 2017.

9:09
Thisted Bryghus er i gang med den største udvidelse i bryggeriets mere end 100-års historie. Et helt nyt og moderne brygværk skal til december afløse det eksisterende.
Foto: Søren Broust Hansen