Sommerlejr i Nationalpark Thy skaber nærvær hos udsatte unge

21 udsatte unge får et lille afbræk i en svær hverdag med en lejr i Nationalpark Thy. Opholdet skal give de unge nærvær og skabe nye relationer.

Udsatte drenge på sommerlejr i Nationalpark
Foto: Michael Schmidt Thomsen, TV2 Nord

I en hel uge har den stået på bål i det fri og adventurelejr for 21 udsatte drenge, der kommer fra vanskelige kår og misbrugsfamilier. Turen, der handler om at give de unge nogle succesoplevelser, bliver arrangeret af Blå Kors. 

- De mærker nærværet, og de mærker, at der er nogle, der vil dem og holder fast, siger lejrchef Kaspar Friis, der selv har haft en omtumlet opvækst.

Kaspar Friis kommer fra en misbrugsfamilie med en mor, som var massiv misbruger og ingen far. Gennem sin ungdom har han mærket, hvilke konsekvenser det kan have for et barns start på livet.

Selv var han sen til at komme på ret køl. Han afsluttede sin tiende klasse som 21-årig, og med en stærk vilje blev han HF-student som 25-årig. I dag er han uddannet socialrådgiver og hjælper børn, der har samme baggrund som ham selv til at nå lige så langt i livet.

- Jeg kunne da godt have ønsket mig at have mødt nogle andre børn, der havde det ligesom mig. Så havde min ensomhed og isolation nok været mindre, siger Kaspar Friis.

Efter seks dage i naturen har drengene fået masser af oplevelser, de kan tage med sig hjem.

- Jeg har fået nogle nye venskaber, oplevelser og nye værktøjer med mig hjem fra turen, siger Martin Borup, der er en af årets deltagere på Blå Kors sommerlejr.

Selv de dage, hvor der ikke er planlagt de store oplevelser, får drengene det nærvær, de har brug for.

- Vi har lavet meget fedt - som for eksempel at sidde sammen om et bål, lært de andre at kende og hygget sammen, siger Jonas Hashim fra Skørping.  

Da Kaspar Friis var i deres alder, var han ikke med på sommerlejr eller lignende, men han tror, at sådan en tur kunne have hjulpet ham hurtigere videre i livet.

- Selvom min fortid har været hård og stram, så kan jeg i det mindste bruge den til at gøre andres fremtid en smule lettere. Og selvom de unge går igennem det, jeg har været igennem - eller måske noget der er værre - så ved de nu, at der er lysere på den anden side, siger lejrchefen Kaspar Friis.