Omdiskuteret lægehelikopter er klar til driftsstart

Mandag markeres driftsstarten af den fjerde og omdiskuterede lægehelikopter. Lige efter nytår er den klar til at flyve med patienter.

Akutlægehelikopteren får base i Saltum og er klar til at flyve med patienter lige efter nytår.
Akutlægehelikopteren får base i Saltum og er klar til at flyve med patienter lige efter nytår.
Foto: TV 2 Nord

Der har været meget ballade omkring den lægehelikopter, som til nytår er klar til at flyve med patienter. Debattens helt store omdrejningspunkt har været placeringen af lægehelikopteren. Valget er i sidste ende faldet på Saltum, og i dag, mandag, bliver driftsstarten markeret i Aalborg Lufthavn.

Helikopteren er den fjerde akutlægehelikopter i Danmark. Den blev vedtaget med finanslovsaftalen for 2018 af regeringen og Dansk Folkeparti med det formål at styrke akutberedskabet i den nordlige del af Danmark og sikre, at de tre nuværende helikoptere i højere grad kan bruge deres flyvetid i henholdsvis Midt-, Syd- og Østdanmark.

Der har fra starten været uklarhed om, hvor helikopteren skulle placeres, da der oprindeligt var lagt op til, at den skulle have base i Brovst, mens Dansk Folkeparti har argumenteret for en mere nordlig placering i for eksempel Sindal. Til sidst landede kompromiset altså på Saltum mellem Løkken og Blokhus.

Det faldt dog ikke helt i god jord hos Danske Regioner, der anbefalede en placering nær Brovst, da de mente, at det ville kunne give 10 gange så mange borgere hjælp fra helikopteren inden for 20 minutter.

Mandag står både sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselottt Blixt (DF), og næstformand for Danske Regioner, Ulla Astmann, klar til arrangementet, der skal markere, at lægehelikopteren er klar til at flyve med patienter lige efter nytår.