Ny mole i Hanstholm skal bestå universitetstest

Bølgelaboratoriet tester i disse dage en ny mole, der er en del af havneudvidelsen til 500 millioner kroner.

1:38

To nye moler er i fuld gang med at blive til virkelighed i Hanstholm Havn. Molerne er en del af den 500 millioner kroner dyre udvidelse af havnen.

Den ene mole - en ny ydermole mod vest - kommer til at ligge på et af de mest udfordrende havnemiljøer i verden, hvor den vil blive udsat for voldsomme bølger. En 3D-model af den nye mole testes derfor i et særligt bølgelaboratorium på Aalborg Universitet, inden den bliver endeligt bygget i Hanstholm. 

Forskerne på Aalborg Universitet tester normalt nye havneanlæg fra hele verden. Det her er første gang i mere end ti år, at en dansk havn skal testes af forskerne.

- Den skal holde til nogle af de værste forhold, du overhovedet finder i Danmark: De største bølger, kraftig strøm og sedimentvandring (sand, der flytter sig, red.). Derfor er det en stor udfordring at bygge i Hanstholm Havn, fortæller projektleder i Rambøll, Peter Bak Frederiksen.

Langt billigere at teste indendørs først

Modellen er bygget i størrelsesforholdet 1:45 og indeholder de samme materialer som den ægte vare.For at bestå testen, skal 3D-modellen kunne modstå bølger, der svarer til en 100-års-storm:

- Det er en stor fordel at teste tingene her i laboratoriet frem for i virkeligheden. For så kan vi se hvilke ting, der ikke holder - og hvilke ting, der holder for godt (så de kan produceres billigere, red.). Det er meget billigere end at skulle ud og reparere tingene i virkeligheden, når de først er gået i stykker, siger lektor på Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet, Thomas Lykke Andersen.

Bølgelaboratoriet på Aalborg Universitet tester en nu mole for Hanstholm havn.
Bølgelaboratoriet på Aalborg Universitet tester en nu mole for Hanstholm havn.
Foto: Mick Anderson, TV2 Nord