Formand om svigt på bosteder:  Nu kræver vi en ny redegørelse af hele sagen

Sundhedsudvalgets formand Palle Jensen er ked af, at fejlvisiteringen har gjort medarbejderne syge. Nu står han i spidsen for en ny redegørelse.

Bofællesskabet Under Bøgen er et kommunalt botilbud til udviklingshæmmede voksne i alderen 40-85 år med almindelige plejebehov.
Bofællesskabet Under Bøgen er et kommunalt botilbud til udviklingshæmmede voksne i alderen 40-85 år med almindelige plejebehov.
Foto: Michael Schmidt Thomsen, TV2 Nord

TV2 Nord kunne mandag afsløre, at flere pædagoger er blevet udsat for vold og trusler - og deraf senere sygemeldt - fordi de har taget sig af udviklingshæmmede borgere, der ikke burde være placeret i de pågældende bofællesskaber.

Det er Myndighedsafdelingen i Vesthimmerlands Kommune, som har fejlvisiteret borgerne til bofællesskaberne i Aalestrup. 

Afsløringen af dét svigt ærger Palle Jensen, der er formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerland Kommune.

- Jeg er rigtig ked af at høre, at nogle stykker er blevet sygemeldt, og at nogle er blevet fejlvisiteret i vores tilbud, tager jeg skarpt afstand fra - og det har vi taget hånd om: De borgere er der ikke længere. Men det er en ringe trøst for dem, der går sygemeldt, det kan jeg godt se, siger han.

To forskellige tilsyn påpegede allerede i september 2018, at der var problemer med visitationen. Alligevel har udvalget først nu bedt om en redegørelse.

- Udvalget fik at vide i august, at der var taget hånd om problemerne, at borgerne var flyttet et andet sted hen, og at der var indsat en ny ledelse i Ålestrup. Så derfor bliver redegørelsen først forlangt nu, forklarer Palle Jensen.

Ny redegørelse præsenteres i næste uge

Det er en intern undersøgelse, I har sat i gang. Det er med andre ord kommunen, der undersøger sig selv her. Burde der ikke være nogle uafhængige ind over en sag, som er så alvorlig?

- I første omgang er det vores juridiske afdeling, der laver redegørelsen. Hvis ikke den er tilfredsstillende, må vi se, om vi skal lave yderligere tiltag og få andre ind over.

Så kan du garantere, at din forvaltning ikke igen vil visitere borgere til bosteder, hvor de ikke er kvalificerede til at tage sig af dem?

- Det vil jeg virkelig håbe. Der er lavet retningslinjer, som Socialtilsynet har godkendt, så der er en bedre dialog om hvilke opgaver, man kan klare på bostederne. Så man har sikret sig, det ikke kan gentage sig.