Farvel til en bykonge: Få overblik over Knud Kristensens 32 år i politik

Det er en lang og flot politisk karriere i både kommunal-, amts- og landspolitik, som Knud Kristensen mandag har valgt at sætte punktum for.

Knud Kristensen siger stop efter 32 år i politik. Derfor har han været på valgplakaterne for sidste gang.
Knud Kristensen siger stop efter 32 år i politik. Derfor har han været på valgplakaterne for sidste gang.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Mandag aften satte den 64-årige tidligere borgmester Knud Kristensen punktum for en 32 år lang karriere i lokal- og landspolitik på Konservatives generalforsamling i Vesthimmerlands Kommune.

En karriere, der har bragt ham fra byrådet i den gamle Aars Kommune til Nordjyllands Amt og Folketinget og ind på borgmesterkontoret i to kommuner. Han er blevet kaldt hele Vestdanmarks konservative bykonge, og på landsplan er han kun overgået i antal konservative mandater af kommunerne Gentofte og Frederiksberg.

Men efter en sidste periode som borgmester i Vesthimmerlands Kommune, hvor Knud Kristensen først blev erklæret inhabil i en sag om en byggegrund i Aars og siden politianmeldt af et medlem af kommunalbestyrelsen, havde ingen partier lyst til at samarbejde med ham.

Derfor måtte Knud Kristensen efter kommunalvalget i november 2017 erkende sit nederlag trods 3.400 personlige stemmer og overlade borgmesterposten til Venstres Per Bach Laursen.

Kommune, amt og folketing

Knud Kristensen er 64 år og oprindeligt uddannet murer. I 1975 startede han sin egen murervirksomhed, som han stadig er direktør i. Han gik ind i politik i 1986, da han blev valgt ind i det tidligere Aars Byråd. Her sad han i 20 år - heraf de sidste fire som borgmester - indtil kommunalreformen i 2006, hvor de tidligere Farsø, Løgstør, Aalestrup og Aars kommuner blev lagt sammen til én.

Knud Kristensen sad også i Folketinget fra 2007 til 2010, hvor han blandt andet arbejdede i Arbejdsmarkedsudvalget og Udvalget for fødevarer, landbrug og fiskeri. Endelig sad han også i det gamle Nordjyllands Amt fra 1998 til 2006.

I 2009 blev Knud Kristensen valgt som borgmester i Vesthimmerlands Kommune, hvor han nåede at sidde i to perioder.

27:55
I 2016 gæstede Knud Kristensen TV MIDTVESTs program Politikerliv. Se udsendelsen her.