Butikkerne dør på stribe i Nordjylland: Hver syvende er lukket på 10 år

På otte år har 400 forretninger måtte dreje nøglen om i Nordjylland.

2:02
Hver syvende butik i Nordjylland har knækket nakken de sidste 10 år.

Tomme butiksfacader er ved at være hverdagskost i rigtig mange nordjyske byer. På 10 år er cirka hver syvende butik nemlig forsvundet.

Det viser nye tal fra Dansk Erhverv.

På landsplan er der i gennemsnit forsvundet 10 procent af de fysiske butikker. I Nordjylland er gennemsnittet oppe på 14,3. Ingen af de nordjyske kommuner har formået at trodse tendensen og se flere butikker åbne. Værst står det til i blandt andet Morsø og Vesthimmerlands Kommuner, som ligger på en lukningsprocent på henholdsvis 21,7 og 20,6.

Tendensen med de lukkede butikker kan ses i byer som eksempelvis Aalestrup i Vesthimmerlands Kommune. Her var der engang et livligt handelsliv og masser af butikker at vælge imellem på byens hovedgade, men nu er butik efter butik lukket.

- Jeg tror, det er en naturlig udvikling. Nu må vi bare værne om det, vi har, siger Karl William Carlsen, der er formand i handelsstandsforeningen i Aalestrup.

Ifølge Dansk Erhverv handler det dog ikke om, at nordjyderne handler mindre, end de før har gjort. I stedet tyder noget på, at mere handel er samlet i større varehuse og lignende, mens der er sket en nedgang i antallet af små kiosker og købmænd.

Samtidig mener Dansk Erhverv, at finanskrisen, som satte ind for alvor i 2008, også må have sat sit præg på handelslivet.