Landsretten har talt - narkobande skal 95,5 år i fængsel

Østre Landsret har i dag dømt syv personer skyldige i at være en del af en stor narkobande, der indsmuglede, fremstillede og solgte amfetamin.

Østre Landsret
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Østre Landsret har netop afsagt dom i en af de største narkosager i flere år.

Retten har kendt syv tiltalte – seks mænd og én kvinde – skyldige i at være en del af en narkobande, der sammen indsmuglede, fremstillede og solgte store mængder amfetamin.

Fem af de tiltalte fik stadfæstet deres straf fra byretten, mens to - Alexander Petersen og Mikhail Mihajlovich - har fået forhøjet deres fængselstraffe fra henholdsvis 12 til 13 år og fra 15 til 16 år.

Alle tiltalte i sagen blev kendt skyldige i byretten for et år siden og fik mellem 1,5 og 15 års fængsel. En 26-årig mand, Casper Juel Hansen, fik 15 års fængsel og valgte at modtage sin dom. Landsretten har altså ikke behandlet hans sag

De andre tiltalte ankede dommen på stedet i byretten, men det gav ikke resultat. Sammenlagt skal de i alt otte tiltalte 95,5 år i fængsel efter landsrettens dom i dag.

Stor mængde narko betyder høje straffe

24-årige Alexander Pedersen blev torsdag idømt 13 år ved landsretten. Det, han var tiltalt for, giver sædvanligvis 10 års fængsel, men et flugtforsøg fra Slagelse Arrest kostede ham yderligere to år. Derudover har han fået et års ekstra straf, fordi han er tidligere straffet.

32-årige Mikhail Mihajlovich fik også et år ekstra i forhold til dommen i byretten på grund af tidligere narkodomme, der ifølge retsformanden var "betydelige", og fordi han begik de nye lovovertrædelser i en prøveperiode.

Til stede i landsretten var tre landsommere og tre lægmænd. Retsformanden Henrik Gam gav følgende begrundelse for de høje straffe i narkosagen:

- Meget store mængder narkotika giver som udgangspunkt en straf på 14 år. Men her er der tale om en overordentlig stor mængde. Vi har også lagt vægt på, at der er tale om et organiseret samarbejde, og derfor er det rimeligt med de her høje straffe, sagde han i retten.

Retten lagde også vægt på den omfattende kommunikation og pengeoverførsler, der har været til folk i udlandet, blandt andet Holland og Den Dominikanske Republik.

Alle tilhørspladserne var fyldt med pårørende, som kiggede ned i jorden, da dommen blev afsagt. Flere stod efterfølgende og græd på gangen. De var tydeligt rystede over dommene. 

Anholdt med 50 kilo amfetamin

Sagen begyndte den 6. oktober 2016, hvor narkobetjente reagerede på et tip og omkring middagstid slog til på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse. Her anholdt de Per Nielsen og Alexander Pedersen, som var midt i en handel med narko. I Per Nielsens bil fandt politiet 50 kilo lyserød amfetamin i vakuumposer pakket i to sorte sportstasker. 

26-årige Casper Juel Hansen stak af fra stedet. Han blev anholdt tre uger senere, og her var han i besiddelse af tre kilo amfetamin. Det var ham, der i byretten fik 15 års fængsel, og som ikke ankede.

Samme dag som aktionen på parkeringspladsen i Slagelse blev et amfetaminlaboratorium fundet i en garage i Videbæk nær Herning i Jylland – hjemme hos Per Nielsens forældre. Her fandt politiet blandt andet næsten 20 liter amfetaminolie, som man bruger til at fremstille stoffet. Det anslås, at de mange liter olie kunne blive til omkring 53 kilo amfetamin.

Det var i garagen her på Sønderupvej syd for Videbæk, at Per Nielsen og Christian Nørgaard Pedersen ifølge dommen fremstillede amfetaminen.
Det var i garagen her på Sønderupvej syd for Videbæk, at Per Nielsen og Christian Nørgaard Pedersen ifølge dommen fremstillede amfetaminen.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Politiet fandt også et stort kar og en pagaj, som blev brugt til at lave amfetamin, og hvorpå der var spor af lyserød amfetamin.

Per Nielsen har i retten erkendt, at han var i besiddelse af de 50 kilo amfetamin, som han blev anholdt med i Slagelse på Bilkas parkeringsplads, og at han var i besiddelse af amfetaminolie, som blev fundet i hans forældres garage.

Han har forklarede dog i retten, at han ikke vidste, hvem han skulle mødes med på parkeringspladsen ved Bilka, eller hvad der skulle ske. Men den forklaring fandt landsretten utroværdig, lød det i dag fra dommerne.

Fandt DNA på dunke med amfetaminolie

Peter Hald, Mikhail Mihajlovich og Thomas Peter Jacobsen blev også anholdt og sigtet den 6. oktober 2016, men det foregik på en parkeringsplads i Sorø. Mikhail Mihajlovich havde i alt 650.000 kroner i kontanter på sig.

Den tiltalte kvinde blev anholdt i juni 2017. Hun er dømt for at have været pengekurér og for ni gange mellem maj 2016 og september 2016 at transportere et ukendt beløb fra Danmark til Holland som betaling for amfetaminolien. I to af tilfældene fragtede kvinden 87.500 euro svarende til 650.000 kroner.

Thomas Peter Jacobsen og Christian Nørgaard Pedersen var tiltalt for at spille mindre roller i narkoorganisationen.

Anklagemyndigheden mente, at Thomas Peter Jacobsen havde hjulpet med at bortskaffe beviser. Christian Nørgaard Pedersen var tiltalt for at hjælpe med at fremstille amfetaminen i Videbæk. Hans DNA blev blandt andet fundet på noget tape, der sad på dunkene med amfetaminolie i garagen.

Selv forklarede han i byretten, at han kom meget i garagen, fordi han hjalp Per Nielsen med hans kræmmervirksomhed. I den forbindelse havde Christian Nørgaard Pedersen blandt andet rørt ved flere ruller med tape. Han vidste slet ikke, at dunkene med narkoolien eksisterede, forklarede han i landsretten, og den forklaring bakkede Per Nielsen op om.

Men det troede dommerne i landsretten altså ikke på. Både forsvarer og pårørende var rystede over, at den 33-årige Christian Nørgaard Pedersen ikke blev frifundet.