I dag falder dommen i kæmpe narkosag: Fik over 90 års fængsel i byretten

I dag afsiger Østre Landsret dom i sagen mod syv personer, der er tiltalt for at være en del af en narkobande, som solgte store mængder amfetamin.

Østre Landsret
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

120 kilo amfetamin med en gadeværdi på over ti millioner kroner.

Det er, hvad der står på bundlinjen i en stor sag om indsmugling, fremstilling og salg af amfetamin, som Østre Landsret i dag afsiger dom i.

Der er syv personer tiltalt i ankesagen, mens der var otte tiltalt i byretten. En mand på 26 år har modtaget sin dom på 15 års fængsel, og hans sag skal altså ikke behandles ved landsretten.

I begyndelsen af året blev de tiltalte kendt skyldige ved Retten i Næstved. Tre tiltalte mænd fik 15 års fængsel, én tiltalt mand fik 12 års fængsel, to tiltalte mænd fik 10 års fængsel, og sagens eneste tiltalte kvinde fik halvandet års fængsel, da dommen faldt i byretten.

Sagens sidste tiltalte, en 32-årig mand, fik senere en dom på 15 års fængsel, efter han var blevet mentalundersøgt, og Retslægerådet havde vurderet, at han var egnet til straf. Altså fik de tiltalte tilsammen en straf på 93,5 års fængsel.

Dommen blev anket på stedet, og nu har ankesagen altså nået sin afslutning ved Østre Landsret.

Anholdt med 50 kilo amfetamin

Sagen begyndte den 6. oktober 2016, hvor narkobetjente reagerede på et tip og omkring middagstid slog til på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse. Her anholdt de to mænd på 29 og 24 år, som angiveligt var midt i en handel med narko. I den enes bil fandt politiet 50 kilo lyserød amfetamin i vakuumposer pakket i to sorte sportstasker.

En tredje mand på 24 år stak ifølge politiet af fra stedet. Han blev anholdt tre uger senere, og her var han i besiddelse af tre kilo amfetamin.

Samme dag som aktionen på parkeringspladsen i Slagelse blev et formodet amfetaminlaboratorium fundet i en garage i Videbæk nær Herning i Jylland – hjemme hos den 29-årige tiltalte mands forældre. Her fandt politiet blandt andet næsten 20 liter amfetaminolie, som man bruger til at fremstille stoffet. Det anslås, at de mange liter olie kunne blive til omkring 53 kilo amfetamin.

Politiet fandt også et stort kar og en pagaj, som anklagemyndigheden mener blev brugt til at lave amfetamin, og hvorpå der var spor af lyserød amfetamin.

Den 29-årige mand har i landsretten erkendt forhold omhandlende 100 kilo amfetamin, oplyser hans forsvarer Peter Secher til TV ØST.

Havde et stort forbrug og ingen indtjening

Tre andre mænd på 28, 32 og 49 år blev også anholdt og sigtet den 6. oktober 2016, men det foregik på en parkeringsplads i Sorø. Den 32-årige mand havde i alt 650.000 kroner i kontanter på sig.

Anklagemyndigheden mener, at den 32-årige og den 28-årige mand spillede en central rolle i den formodede narkobande, og at de sammen stod for at instruere i at fremstille amfetamin, at de modtog bestillinger og betaling for narkoen, og at de betalte for de remedier, der skulle bruges i produktionen.

De mener desuden, at den 32-årige flere gange var i Holland som et led i organisationen, og at han stod for en del af kontakten med udenlandske medsammensvorne i for eksempel Den Dominikanske Republik.

Beviserne mod de to tiltalte bestod i byretten blandt andet af udtalelser fra Skat, hvor man kunne se, at de to ingen indkomst havde. Samtidig havde de dog et meget stort forbrug. Blandt andet købte den 32-årige mand en ferielejlighed i udlandet og gik med meget dyre ure, mens den 28-årige mand havde brugt over tre millioner kroner.

Begge tiltalte forklarede i byretten, at de tjente deres penge på sort arbejde. Den 32-årige handlede ifølge ham selv med krypterede BlackBerry-telefoner, som han hentede i Holland, og den 28-årige mand tjente sine penge i en række firmaer, han havde.

Kvinde tiltalt for at være pengekurér

Den tiltalte kvinde blev anholdt i juni 2017, og hun er anklaget for at have været pengekurér og for ni gange mellem maj 2016 og september 2016 at transportere et ukendt beløb fra Danmark til Holland som betaling for amfetaminolien. I to af tilfældene mener anklagemyndigheden, at kvinden fragtede 87.500 euro svarende til 650.000 kroner.

Kvinden nægter sig skyldig og forklarede i byretten, at hun ganske rigtigt var i udlandet på de givne datoer, men at hun ikke fragtede penge, men besøgte en hemmelig elsker. Der er nedlagt navneforbud over kvinden.

De to resterende tiltalte – den 49-årige mand, der blev anholdt i Sorø, og en 33-årig mand – er også tiltalt for at spille mindre roller i narkoorganisationen.

Anklagemyndigheden mener, at den 49-årige mand hjalp med at bortskaffe beviser. Den 33-årige mand er tiltalt for at hjælpe med at fremstille amfetaminen i Videbæk. Hans DNA er blandt andet blevet fundet på noget tape, der sad på dunkene med amfetaminolie i garagen.

Selv forklarede den tiltalte i retten, at han kom meget i garagen, fordi han hjalp den 29-årige mand med hans kræmmervirksomhed. I den forbindelse havde han blandt andet rørt ved flere ruller med tape, Han vidste slet ikke, at dunkene med narkoolien eksisterede, forklarede han i byretten.

Dommerne i Østre Landsret afsiger deres endelige dom over de tiltalte klokken 13.