Yiming må blive i Danmark - stedfar græd af glæde

Udvisningen af den 13-årige skolepige Yiming Liu er sat i bero, mens en klage over afslaget på familiesammenføring behandles. Hendes stedfar græd af glæde.

Kjeld Gaard-Frederiksen
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

De omfavner hinanden, og moren græder hjerteskærende.

Det er lyden at lettelse i Silkeborg onsdag formiddag, hvor mor og stedfar har fået at vide, at deres 13-årige datter kan blive i Danmark sammen med dem.

- Det strider mod al sund fornuft, at man kan gøre det her mod en lille pige. Men heldigvis sejrede retfærdighed, siger hendes stedfar Kjeld Gaard-Frederiksen med en stemme, der knækker over, og tårer i øjnene.

Den kinesiske skolepige Yiming Liu havde ellers pakket kufferten og var klar til at forlade Danmark, sin skole og sin familie onsdag aften - men i sidste øjeblik er hendes sag blevet sat i bero. 

Sidste skoledag aflyst af fest

Den gode nyhed blev overbragt af familiens advokat Jacob Engelbrechtsen, mens familien med nerverne uden på tøjet ventede derhjemme i Silkeborg.

Imens var Yiming Liu taget i skole for at have sin sidste skoledag og sige farvel til klassekammeraterne i 6.u på Hvinningdalskolen.

Men i stedet for at pakke kufferten og forlade Danmark kan hun nu pakke skoletasken og tage i skole igen allerede i morgen.

- Vi kører op på skolen nu. Hun skal have et ordentlig klem og føle, at hun kan blive i sin klasse, der har bakket op omkring hende, og blive i vores familie, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Bange for at forlade Danmark

Sagen har vakt opsigt siden sidste uge, hvor Udlændingestyrelsen gav den unge pige afslag på familiens ansøgning om at blive familiesammenført.

Den mener nemlig, at den unge skolepige ikke har ”mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration”.

Dermed stod hun til at skulle pakke kufferten og forlade Danmark - i dag. Det er på trods af at hendes kinesiske mor og danske stedfar bor i Silkeborg, hun går i dansk skole og er i gang med at lære dansk. 

- Jeg er bange. Jeg har mine bedste venner her, og jeg er bange for at skulle undvære min mor, siger Yiming Liu, der kom til Danmark i september 2016.

Dansk på rekordtid

Men det er ikke kun i familiens hus i Silkeborg, at sagen har vakt opsigt.

Den politiske debat har også raset siden afgørelsen om Yiming Luis udsendelse kom i sidste uge. Tirsdag erklærede byrådet i Silkeborg deres støtte til Yiming Lui, og på Christiansborg kigger de også på sagen.

- Yiming Liu startede på Hvinningdalskolen den 1. oktober sidste år, og at efter sommerferien kan hun starte i syvende klasse, fordi hun på rekordtid har lært dansk. Det understreger for mig, at den her 13-årige pige er fuldt ud integrationsbar i Danmark og bør blive familiesammenført med sin mor og stedfar, siger medlem af Folketinget Thomas Jensen (S).

Samtidig er der sat gang i en underskriftsindsamling, hvor flere end 5.700 har skrevet under på, at Yiming Liu skal have lov at blive i Danmark.