Ungdomsorganisation ser kun én mulighed for ny leder

Tre ud af fire folketingsmedlemmer har meldt ud, at de ikke ønsker at være den næste leder for Liberal Alliance. Tilbage står spidskandidaten fra Vestjyllands Storkreds, Alex Vanopslagh.

Torsdag forlod Anders Samuelsen posten som politisk leder for Liberal Alliance. Og partiet har endnu ikke fundet en erstatning.

quoteHan vil være god, da han ikke er fedtet ind i alt det her regeringssamarbejde og de mange ultimative krav, der har gjort, at vælgerne har mistet tiltroen til Liberal Alliance.

Signe Bøgevald Hansen, Landsformand, Liberal Alliance Ungdom

Siden har tre ud af fire kandidater meldt ud, at de ikke er den næste leder. Og spørger man partiets ungdomsafdeling, er det da også naturligt, at det bliver en fra deres rækker, der overtager posten. Nemlig den tidligere landsformand i Liberal Alliance Ungdom og sidste mulige kandidat, Alex Vanopslagh.

- Han vil være god, da han ikke er fedtet ind i alt det her regeringssamarbejde og de mange ultimative krav, der har gjort, at vælgerne har mistet tiltroen til Liberal Alliance, siger nuværende landsformand i Liberal Alliance Ungdom, Signe Bøgevald Hansen.

Kan samle landet

Partiet blev en af valgets helt store tabere med en nedgang fra tretten til fire mandater i forhold til valget i 2015. Og uden en leder er der behov for at samle partiet, siger Signe Bøgevald Hansen:

- Alex er god til at samle hele landet. Han har fået et godt valg i Vestjylland og er valgt ind i borgerrepræsentationen i København. Og samtidig formår han at sætte nogle af de værdidagsordener, der tidligere har gjort Liberal Alliance meget populær blandt de unge, siger hun.

Anders Samuelsen trak sig som følge af partiets tilbagegang, der samtidig medførte, at han ikke fik et mandat i Nordsjællands Storkreds.

Partiets fire mandater gik derimod til fungerende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille, medlem af Borgerrepræsentationen i København Alex Vanopslagh, fungerende transport-, bolig- og bygningsminister Ole Birk Olesen samt udenrigsordfører Henrik Dahl.

Sidstnævnte var inden Anders Samuelsen trak sig ude med en harsk kritik af ham og ledelsen generelt.

Siden har både Ole Birk Olesen og Simon Emil Ammitzbøl-Bille sagt, at de ikke er i spil til posten som politisk leder, mens Henrik Dahl har sagt, at han peger på Alex Vanopslagh - blandt andet på grund af sin egen alder.

Men Henrik Dahl er heller ikke et ligeså oplagt bud, lyder det fra ungdomsformanden:

- Henrik Dahl har selv sagt, at han ikke vil være politisk leder. Alex kan derimod samle moderpartiet med ungdomspartiet, og så vil jeg mene, at han er noget mere principiel og mere klassisk liberal, end Henrik Dahl er, siger Signe Bøgevalg Hansen.

Liberal Alliance fik ved valget 2,3 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 5,2 procentpoint fra valget i 2015, hvor partiet fik 7,5 procent.

TV 2 har været i kontakt med Alex Vanopslagh, der ikke ønsker at kommentere processen med at finde en ny leder.

Alex Vanopslagh sætter overfor TV MIDTVEST torsdag den 6. juni ord på muligheden for at overtage formandsposten.