Søren Gade vil stille op til EU-valg

Venstres gruppeformand er færdig på Christiansborg efter næste valg. Han vil i stedet jagte en plads i Europa-Parlamentet.

Søren Gade bliver i Folketinget indtil næste valg.
Søren Gade bliver i Folketinget indtil næste valg.
Foto: Nils Meilvang/ Scanpix

Venstres gruppeformand og forhenværende forsvarsminister Søren Gade vil være at finde på stemmesedlen ved Europa-Parlamentsvalget i sommeren 2019.

Gade, der er valgt til Folketinget i Nordjylland, er blevet opfordret af Venstres Europaudvalg i Region Nordjylland til at stille op, og den opfordring har han ifølge TV 2s oplysninger valgt at følge.

- Jeg er meget beæret over den tillid, som Venstre i Nordjylland viser mig ved at spørge, om jeg vil kandidere til posten som EU-kandidat i Nordjylland, udtaler Søren Gade i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

- Jeg ved, at der venter en kæmpe opgave med at genskabe tilliden til det europæiske projekt. En opgave som jeg er villig til at påtage mig, hvis jeg bliver valgt som kandidat for Nordjylland. For det er netop, når krisen kradser, at der er allermest brug for et stærkt og stabilt EU, der er til gavn for alle europæere.

Var i spil som formand

Søren Gade har flere gange været på tale som en mulig efterfølger til Lars Løkke Rasmussen på Venstre-formandsposten. Eksempelvis har Søren Gade selv fortalt, at han under balladen om Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøj-sag, var i spil som ny formand. 

Derfor har Gades beslutning også betydning for andet end blot Venstres stemmeseddel ved EU-valget i 2019, forklarer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Det her er en interessant politisk nyhed. Både fordi det sikrer en styrket kandidatliste for Venstre ved EU-valget. Men også fordi det her er et signal om, at Gade, der flere gange har været nævnt som mulig arvtager efter Lars Løkke Rasmussen, nu melder sig endegyldigt ud af dén kamp.

Stemmesluger

Gade var en af de helt store stemmeslugere ved det seneste folketingsvalg i 2015. Her høstede han 28.916 personlige stemmer – femteflest af alle kandidater og næsten lige så mange som statsminister og V-partiformand Lars Løkke Rasmussen. Fra 2004 til 2010 var Søren Gade forsvarsminister.

Søren Gade meddeler, at han vil blive i Folketinget indtil næste folketingsvalg. 

- Jeg håber, at det lykkes at få Søren Gade opstillet og valgt. Jeg synes, at Morten Løkkegaard (Venstres eneste medlem af Europa-Parlamentet i dag, red.) gør det ualmindelig godt, og det bliver fint med forstærkning til ham. Søren Gade kan bidrage til, at vi taler substans og ikke bare for eller imod EU, siger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Hvad betyder det for den interne magtbalance i Venstre?

- Det er noget, som primært ligger kommentatorkorpset på sinde. Så det rykker ikke ved nogen magtbalance.