TV 2 erfarer: Landmænd må dyrke hamp til medicinsk brug

Dråberne fra hampen skal bruges til medicinske forsøg.

Regeringen vil tillade, at danske landmænd kan dyrke cannabis til medicinsk brug.

Det erfarer TV 2.

I dag er det strengt ulovligt, men på forsøgsbasis vil et flertal i regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti åbne op for muligheden. Dråberne fra hampen skal bruges til medicinske forsøg.

- Man vil bruge en hollandsk model. Det betyder, at det vil komme til at ske under strengt kontrollerede forhold, fortæller Knud Brix, politisk journalist hos TV 2.

Regeringen har allerede tilladt, at patienter fra den 1. januar 2018 kan få ordineret cannabisdråber fra deres læge. I alt er der blevet afsat 22 millioner kroner til forsøgsordningen.

- Det var meningen, at dråberne skulle komme fra udlandet. Men det ser ud til at blive ændret, siger Knud Brix.

Venstre har tidligere været uldne

Det er ikke første gang, at debatten om en åbning for medicinsk cannabis har floreret i dansk politik.

I december 2015 erklærede et smalt flertal - af alle partier undtagen Venstre, De Konservative og Socialdemokraterne - sig positivt indstillet over for et beslutningsforslag om at lade læger ordinere medicinsk cannabis til udvalgte patientgrupper.

Få måneder efter i marts 2016 udtalte landbrugsordfører Erling Bonnesen (V), at man først ville diskutere et hampeventyr i dansk landbrug, hvis medicinsk cannabis blev legaliseret.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke et tilstrækkelig sundhedsfagligt grundlag for medicinsk cannabis, så det vil kræve nærmere undersøgelser. Og i det øjeblik, at det foreligger, så tager vi selvfølgelig stilling til sagen, herunder også de landbrugsmæssige vinkler, sagde han til Berlingske.

Heller ikke De Konservatives daværende landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) så sidste år nogen grund til at diskutere et muligt fremstød inden for hampdyrkning, da medicinsk cannabis ikke var legaliseret endnu.

Det har ændret sig nu, da det som sagt er lykkedes at sikre et flertal i VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti.

Opdateres...