Storfiskere har tjent millioner på hemmelig adgang til muslinger

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen afviser, at regeringen på nogen måde har holdt hånden over storfiskere.

Muslingefiskere fra Limfjorden har fået særlige vilkår for at forsøgsfiske til millioner ved Storebælt.
Muslingefiskere fra Limfjorden har fået særlige vilkår for at forsøgsfiske til millioner ved Storebælt.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

De små fik nej. De store et ja.

Fiskere ved Jyllands østkyst har gennem ti år bedt om tilladelse til at fiske ved Storebælt, men er gentagne gange blevet afvist.

Imens har myndighederne i en årrække givet nogle af landets største muslingefiskere en skjult men indbringende adgang til nøjagtigt samme område. Det skriver Berlingske.

Adgangen til Storebælt er givet til nogle af Danmarks største muslingefiskere, som normalt hører til i Limfjorden. De fleste af dem er allerede så store, at de ligger over loftet for muslinge- og østerskvoterne udstedt af Folketinget.

De ekstra muslingefangster er givet gennem et såkaldt forsøgsfiskeri, hvor Danmarks største muslingefiskere i flere måneder ad gangen har haft mulighed for at fange blåmuslinger i udvalgte områder.

- Der har manglet en systematik omkring forsøgsfiskeri. Derfor har jeg besluttet at indføre nye regler på området. Nu kan fiskerne se frem til klare retningslinjer, ensartet sagsbehandling og gennemsigtighed, lyder det i et svar fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V).

Tilladelsen til den lille gruppe storfiskere har haft betydelig værdi.

Muslinger for en millioner kroner

Alene ét fartøj i et enkelt område ved Storebælt landede i foråret 2018 ifølge Berlingske muslinger til en værdi af omtrent én million kroner, viser sagens dokumenter.

Fangsterne tæller ikke med i det samlede regnskab for, hvor store mængder fisk en fisker må fange, netop fordi myndighederne har betegnet fiskeriet ved Storebælt som forsøgsfiskeri.

Fiskeriet ved Storebælt fra 2016 til 2018 er foregået helt uden om normale regler og procedurer, hvor andre fiskere slet ikke har fået kendskab til fiskeriet eller mulighed for at deltage.

Forsker i ressource- og fiskeriøkonomi ved SDU Esbjerg Niels Vestergaard sammenligner forløbet med en bananrepublik.

- Det lyder også som en gammeldags måde at regulere fiskeri, hvor politikere eller embedsmænd sidder og bestemmer, hvem der skal have licenser, siger han og tilføjer:

- Tilsyneladende ikke alene ud fra objektive kriterier. Det er ikke en moderne forvaltning værdigt.

Minister har et forklaringsproblem

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) siger til Berlingske, at fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) har et stort forklaringsproblem.

- Det er vanvittigt rystende, at vi har nogle fiskere, som gerne ville byde ind, men aldrig fik muligheden.

- Så opstiller ministeren nogle regler, som gør, at det stadig er de største, som får adgang, siger han.

S tilslutter sig DFs kritik, men ministeren afviser at have holdt hånden over storfiskerne på nogen måde.

- Det er der ikke hold i, siger Eva Kjer Hansen ifølge Berlingske.

5:08
Indslag fra den 8. februar 2019: En aktindsigt afslører endnu en uheldig sag om fiskekvoter - denne gang med en fisker fra Fur.