Skraldekonflikt afblæst - aftale mellem arbejdsgivere og 3F

Renovationsmedarbejdere i flere kommuner parat til at gå i arbejde efter trussel om storkonflikt.

Skraldekonflikt afblæst
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Der er torsdag aften ved 20.30 tiden indgået en aftale, som betyder at skraldefolk i Silkeborg og i over 20 andre kommuner ventes at gå i arbejde igen fredag morgen. De har strejket i sympati med skraldemænd i Frederikshavn, der siden onsdag i sidste uge har været i overenskomststridig strejke.

- Vi har indgået en aftale, som vi anbefaler, at vores medlemmer stemmer for og går i arbejde igen i morgen, siger Per Thorup, faglig sekretær hos skraldemændenes fagforening 3F i Frederikshavn, til TV 2 torsdag aften.

Aftalen er kommet i hus efter et møde mellem renovationsfirmaet Remondis og 3F torsdag aften. Aftalen anbefales også af tillidsmænd for skraldefolkene i de kommuner, hvor der har været sympatistrejker torsdag, og derfor ventes det også at arbejdet bliver genoptaget blandt skraldefolkene i de kommuner.

Antallet af kommuner, der er ramt af strejke hos skraldemændene, steg torsdag til mindst 26. Det fortalte renovationsfirmaet Remondis' driftsdirektør, Karsten Linderskov, til TV 2 ved middagstid.

Seks kommuner i Jylland - 20 på Sjælland

Det drejer sig om seks kommuner i Jylland og 20 på Sjælland. Driftsdirektøren vil ikke oplyse, hvilke kommuner det drejer sig om, men Remondis betjener i alt 30 kommuner landet over.

Tidligere torsdag afgjorde Arbejdsretten i København, at skraldemændenes strejke var i strid med loven, og de blev pålagt bod.

Skraldemændene i Frederikshavn har været i strejke siden onsdag i sidste uge. Årsagen er en konflikt med virksomheden Remondis, der bunder i arbejdstid.

Ifølge Per Thorup fra 3F i Frederikhavn skyldes konflikten, at skraldespandene i kommunen blev ændret sidste efterår. Tidligere skulle skraldemændene tage én skraldepose per hus, men i oktober blev systemet ændret, da borgerne i stedet skulle sortere deres affald i to kamre i samme spand.

- De her spande tager meget længere tid at tømme end at hente en pose. Så selve arbejdslængden på en dag bliver længere. Det har man ikke kunnet finde en løsning på, siger Per Thorup til TV 2.