Ishockey: Rutineret herningenser stopper på landsholdet

Kampen mod Slovakiet tirsdag bliver den sidste for Stefan Lassen, der stopper på landsholdet efter VM.

Det er efterhånden 12 år siden, at Stefan Lassen fik debut på det danske VM-hold, og siden har han nærmest været fast inventar.
Det er efterhånden 12 år siden, at Stefan Lassen fik debut på det danske VM-hold, og siden har han nærmest været fast inventar.
Foto: Martin Divisek / Ritzau Scanpix

Efter ti VM-turneringer er det slut.

I en alder af 33 år og med tre børn derhjemme samt en karriere, der er på vej til at tage en drejning over i en civil retning, har VM-spilleren Stefan Lassen valgt, at det er slut med landsholdet.

Dermed bliver kampen tirsdag eftermiddag mod Slovakiet den sidste landskamp for den fysisk stærke back.

- Det bliver hårdt at sige farvel, siger herningenseren til TV 2 SPORT.

- Men samtidig er det også bare noget, jeg er så stolt over, at jeg har været med til i så mange år.

På landsholdet med stolthed

Det er efterhånden 12 år siden, at han fik debut på det danske VM-hold, og siden har han nærmest været fast inventar. Ikke bare som spiller, men også som en vigtig kulturbærer på et hold, der værner om de fælles værdier.

- Når jeg trækker landsholdstrøjen over hovedet, så er det med stolthed. Det er en følelse af vilje og det at ville præstere noget. Men det er også et ansvar. Jeg synes, at jeg har et ansvar over for alle hockeyspillere hjemme i Danmark. Jeg vil være et godt eksempel for dem, lyder det fra Stefan Lassen, der har spillet i Sverige, Finland og Østrig efter årene i Danmark.

Men der er en væsentlig forskel på klublivet og så livet i den danske landsholdstrøje.

- Det, som jeg synes, der er en kæmpe forskel i på landsholdet end på mange klubhold, er, at man virkelig er glad for andres succes. Hvis en af de andre laver mål, så har du bare tyve mand, som er lykkelige for ham og på holdets vegne.

- Den her holdfølelse og det her sammenhold, og at det virkelig er holdet før jeg’et, er en af grundene til, at vi er lykkedes i så mange år, at vi er blevet oppe i A-gruppen så længe.

Men tiden er ved at løbe ud.

Følelsesladet farvel

Forude venter endnu en sæson i den svenske klub Almtuna, der i denne sæson rykkede ud af den næstbedste svenske række. Stefan Lassen skal være med til at skabe fundamentet for en gylden fremtid i klubben. Både på isen, men også uden for isen i en ikke nærmere defineret rolle.

Den rolle finder han efter ferien med familien. Og efter det farvel, som kommer ved slutsignalet på det sidste VM-opgør i Slovakiet mod værterne.

Et farvel til noget ganske særligt.

- Det er lidt følelsesladet at snakke om. Det er hårdt. Samtidig er jeg også utroligt glad for, at jeg har fået lov til at være med til at opleve alle de ting. Det vil altid fylde utroligt meget i mit hockeyhjerte. Alle de oplevelser, man har haft på godt og ondt med landsholdet.

Derfor er farvellet heller ikke helt faldet på plads endnu. Hverken i sindet eller i det hockeyhjerte, som Stefan Lassen igen og igen taler om. Det sted inde bag panseret, hvor landsholdet altid vil have en ganske særlig plads.

- Det er meget, man siger farvel til. Det er meget, der ligesom skal afsluttes.

- Det er mit sidste VM, og det er med glæde og stolthed, glæde og sorg, at jeg trækker landsholdstrøjen over hovedet en sidste gang.

9:41
Stefan Lassen var hjemme i Herning sammen med landsholdet under VM i ishockey sidste år. I forbindelse med forberedelserne viste han rundt i barndomsbyen.