Rasmus og Jakob har nu kurs mod historisk Everest-bedrift

To midt- og vestjyder skal forsøge at nå toppen af Mount Everest fra hver sin side uden medbragt ilt.

Færre end 200 bjergbestigere har stået på toppen af Mount Everest uden brug af ilt på flaske.

Første gang var i 1978, og selvom flere har forsøgt, har ingen danskere endnu klaret netop den bedrift.

Det vil 41-årige Jakob Urth og 29-årige Rasmus Kragh nu lave om på.

Se TV MIDTVESTs indslag om de to bjergbestigere.

På henholdsvis den nepalesiske og tibetanske side af bjerget har de to klatrere i mere end en måned bevæget op og ned ad bjergsiderne og vænnet kroppen til den tynde luft.

Og i Nepal har Jakob Urth nu forladt basecamp og sat kurs mod toppen. Jakob Urth befinder sig netop nu i omkring 6500 meters højde i camp 2 på vej mod toppen. Det bekræfter TV 2-journalist Morten Spiegelhauer, der følger ham en del af vejen og selv befinder sig i camp 1 i 6066 meters højde.

quoteJeg vil meget gerne op på den top, og jeg tror oprigtigt, at jeg kommer det.

Jakob Urth

Hvis alt går efter planen, står Jakob Urth dermed på toppen af Mount Everest indenfor fire-fem døgn. Men i højderne er intet er sikkert.

- Jeg ved, der er rigtig mange mennesker, der er bekymrede lige nu. Det er jeg ved gud også selv. Men jeg ved også, hvad jeg går ind til, siger Jakob Urth, som har 25 års erfaring som bjergbestiger.

Undervejs bliver han tæt fulgt af et kamerahold fra TV 2, ligesom der her på tv2.dk vil være livedækning af den sidste del af bestigningen.

DANSKERE PÅ TOPPEN AF MOUNT EVEREST

Gensidig respekt

I Tibets nordlige lejr gør danske Rasmus Kragh sig ligeledes klar til at klatre mod tinden. Også han vil indenfor de nærmeste døgn begive sig mod toppen, hvilket bliver fulgt på tv2.dk.

Rasmus Kragh forsøgte også sidste år at nå toppen af Mount Everest uden medbragt ilt, men måtte på grund af et uvejr vende om få hundrede højdemeter fra toppen.

- Jeg har ufærdigt arbejde at gøre på nordsiden, udtaler han til TV 2.

Samtidig ønsker han Jakob Urth de bedst mulige forhold på sydsiden og fremhæver, at der er tale om to forskellige ruter med vidt forskellige forhold.

- Jeg har alt respekt for Jakob og synes kun, det vil være fantastisk, hvis han når toppen, siger Rasmus Kragh.

MOUNT EVEREST

Dobbelt dansk

Også Jakob Urth understreger, at der ikke er tale om et kapløb mellem de to bjergbestigere.

Dertil er forholdene i bjergene for uforudsigelige, ligesom det kan være direkte livsfarligt at fokusere på andre bestigninger end sin egen - særligt uden medbragt ilt.

- Jeg vil meget gerne op på den top, og jeg tror oprigtigt, at jeg kommer det. Om jeg så først skulle komme en time eller to efter Rasmus, er egentlig ikke så vigtigt, siger Jakob Urth.

- Det kunne tværtimod være megafedt, hvis der lige pludselig var to danskere på toppen. Altså en fra syd og en fra nord, begge uden kunstig ilt. Det vil eddermame være blæret.

I alt har 17 danskere stået på toppen af Mount Everests 8848 meter, dog ved brug af medbragt ilt.

En tredje dansker, Carsten Lillelund Pedersen, befinder sig i øjeblikket også ved bjerget og forsøger med flaskeilt for tredje gang at nå toppen.