Pape vil have landbetjenten tilbage i ny version

Der skal afsættes mere end 100 betjente til mere lokalt politi, som uopfordret skal opsøge utrygge borgere.

Justitsminister Søren pape Poulsen (K) vil fasætte mere end 100 betjente til mere lokalt politi.
Justitsminister Søren pape Poulsen (K) vil fasætte mere end 100 betjente til mere lokalt politi.

Hvis det står til regeringen og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal landbetjenten tilbage.

Den klassiske landbetjent blev ellers afskaffet for en del tid siden, men fordi politiet de senere år har haft travlt med bandekriminalitet, grænsekontrol og terrorbevogtning er det på tide, at der også tænkes på den nære tryghed.

Det siger Søren Pape Poulsen i sin tale ved Folkemødet på Bornholm.

- Lokalkendskab er vigtigt, når man vil forebygge og bekæmpe kriminalitet. Det skaber tryghed, siger Søren Pape Poulsen.

En version 2.0

Vi skal dog ikke tilbage til landbetjente, der har små kontorer og fast base ude i små byer.

- Jeg siger ikke, at jeg vil genindføre den gamle landbetjent-ordning, men mere end landbetjent version 2.0, siger Søren Pape Poulsen.

Konkret foreslår justitsministeren, at der på landsplan skal tilføres mere end 100 betjente til den nye landbetjent-ordning.

Inspirationen er hentet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der allerede har sat gang i et projekt, hvor det lokale politi uopfordret opsøger borgerne for at høre, om de er utrygge.

Viser det sig, at flere i en landsby eksempelvis er det, vil det ifølge Søren Pape Poulsen i fremtiden være muligt at opsætte en mobil politistation i byen i en periode for at tage hånd om borgernes bekymringer.

- Politiet lever jo af borgernes tillid. Og jeg tror, borgerne sukker efter, at politiet kommer et skridt tættere på dem, fordi de har haft så mange andre opgaver de senere år, siger Søren Pape Poulsen, da TV 2 taler med ham efter talen.

I forbindelse med finansloven for i år aftalte regeringen og Dansk Folkeparti, at der i løbet af en fireårig periode skal ansættes 600 nye betjente. Det er her, de nye lokale betjente skal findes.

Terrorbekæmpelse har fjernet fokus

Dansk politi har de senere år været hårdt presset i forhold til at kunne løse alle opgaver.

Mange betjente har brugt meget tid på bevogtning ved grænsen eller foran eksempelvis den jødiske synagoge i København, men selv om det har været resultatet af politiske beslutninger, afviser Søren Pape Poulsen, at det er politikernes skyld, den nære tryghed er blevet nedprioriteret.

- Det er fordi, vi forholder os til virkeligheden. Der gik hul på Europas grænser, og vi kan alle sammen godt huske, at folk vandrede op ad motorvejene, siger Søren Pape Poulsen om de store flygtningestrømme i 2015.

Det er vel ikke den eneste grund til, at politiet har opbygget en stor overarbejdspukkel?

- Det betyder rigtig meget. Og så fik vi en terrorhændelse (februar 2015, red.), der betyder, at vi har haft en lang række bevogtningsopgaver og et helt andet terrorberedskab, end vi nogensinde har haft, siger Søren Pape, der også mener, at der er blevet uddannet for få betjente.

- Og det sammenlagt har jo givet et problem.

Efter sommerferien vil Søren Pape Poulsen sammen med resten af regeringen forsøge at skabe opbakning til sit forslag.