Forhandlinger for 500.000 ansatte er brudt sammen

Det nye sammenbrud kommer efter en weekend, hvor flere fagforeninger har forberedt sine medlemmer på strejke.

Kommunernes topforhandler Michael Ziegler er ærgerlig over sammenbruddet for de mange tusind kommunalt ansatte.
Kommunernes topforhandler Michael Ziegler er ærgerlig over sammenbruddet for de mange tusind kommunalt ansatte.
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Forhandlingerne om en ny overenskomst for cirka en halv million medarbejdere i landets kommuner er brudt sammen. Det står klart efter et møde mellem Kommunernes Landsforening, KL, og fagforeningerne mandag aften.

På trods af møder på kryds og tværs hele dagen har parterne ikke formået at finde en løsning på de største knaster i forhandlingerne, som fortsat er lønniveauet, regulering af arbejdstiden og den arbejdsgiverbetalte frokostpause.

- Så er forhandlingerne med Kommunernes Landsforening brudt sammen, desværre, skriver formand for fagforeningen FOA i et længere indlæg på Facebook.

- Jeg oplever ikke, at OK 18 (overenskomstforhandlingerne, red.) blev håndteret professionelt og for modparten éntydigt fra arbejdsgivernes side.

Kommunernes topforhandler Michael Ziegler er ærgerlig over sammenbruddet for de mange tusind kommunalt ansatte.

- Det er en alvorlig situation for mange medarbejdere, og vi kommer desværre til at forstyrre mange borgere med det her, siger han til TV 2.

Sammenbrud for de statsansatte

Efter syv dages overenskomstforhandlinger mellem staten og statens ansatte brød de sammen fredag eftermiddag.

Her var årsagen, at parterne efter det lange forhandlingsforløb stadig ikke var enige om, hvor store lønstigninger politibetjente, gymnasielærere, skattemedarbejdere og ansatte i ministerier skal have i de kommende tre år.

Chefforhandleren for de offentligt ansatte, Flemming Vinther fra Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg, CFU, fortalte i forbindelse med sammenbruddet til TV 2, at det, statens og kommunernes forhandlere havde lagt på bordet indtil videre, ikke var godt nok. 

- Problemet er, at de ikke imødekommer os overhovedet på nogle af vores centrale krav, sagde Flemming Vinther i fredags.

Fagbevægelse forbereder sig på strejke

Fagbevægelsen begyndte i weekenden at forberede sig på konflikt efter fredagens sammenbrud i forhandlingerne.

Pædagogernes fagforening BUPL har lavet en strejkeplan, der vil betyde lukning af en del af landets skoler og institutioner.

- Vi håber ikke, det kommer så langt. Men hvis det skal vise sig, at det er nødvendigt, så er vi klar til en konflikt. Det er jo en del af den danske forhandlingsmodel og et af de kampskridt, vi har. Det er en  af de muligheder, vi har for at presse arbejdsgiverne, sagde Elisa Bergmann, formand for BUPL, til TV 2 i weekenden.

Hun oplyste i den forbindelse, at BUPL vil sende 10-15 procent af sine medlemmer i strejke, hvis det ender med en konflikt. Det svarer til 5-6000 pædagoger.

I alt 745.000 offentligt ansatte risikerer at blive konfliktramt.