Kommuner kæmper med pædagogers sygefravær - kan stresse børn i dagtilbud

Ikast-Brande og Holstebro Kommune er de to kommuner her i landsdelen, der har det højeste sygefravær. Struer ligger i den modsatte ende.

Det gennemsnitlige sygefravær for pædagoger er på landsplan 5,8 procent - 13,3 dage om året.
Det gennemsnitlige sygefravær for pædagoger er på landsplan 5,8 procent - 13,3 dage om året.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for 2018 viser, at fraværsprocenten i nogle kommuner er op til 11,5 procent svarende til 26,1 dage.

I Midt- og Vestjylland er det Ikast-Brande Kommune, der med 17,2 dage i gennemsnit har det højeste sygefravær blandt pædagoger. Lige efter følger Holstebro med 15,6 sygedage.

I den modsatte ende ligger Struer Kommune. Her er pædagogerne i gennemsnit syge 9,1 dage om året, og det gør kommunen til den med færrest sygedage i det midt- og vestjyske.

Ekspert: Sygefravær kan gøre børn mere aggressive

TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', der afslørede omsorgssvigt og stærkt kritisable forhold i københavnske dagtilbud, har i denne uge sat gang i debatten om, hvordan kvaliteten i børnehaver og vuggestuer øges.

Flere eksperter, som TV 2 har talt med, peger nu på, at sygefravær blandt personalet er et af de forhold, der bør arbejdes med, hvis forholdene for børn i dagtilbud skal forbedres.

Det gennemsnitlige sygefravær for pædagoger er på landsplan 5,8 procent - 13,3 dage om året, og det det rammer børnene på flere måder:

- Et højt sygefravær eller et relativt højt sygefravær påvirker børnene, fordi tingene bliver mere ustabile. Undersøgelser viser, at børn faktisk bliver mere tilbagetrukne og aggressive og får sværere ved at danne relationer, hvis der er en høj grad af udskiftning af personalet, siger Grethe Kragh-Müller, lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

Lektor i pædagogisk psykologi ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Lone Svinth understreger, at trygheden er vigtig - særligt for vuggestuebørn.

- Som mennesker er vi afhængige af trygge relationer. Det bygger vi op over tid. Nyt personale er en stressfaktor for børnene, siger hun.

- Det kræver ressourcer

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, hæfter formand Elisa Rimpler sig ved, at der i de senere år i mange kommuner er blevet længere mellem leder og personalet, og at lederne har fået for mange administrative opgaver - og dermed mindre tid til nærhed og faglighed i institutionerne.

Ledelse er dog kun en del af løsningen, påpeger Elisa Rimpler. Arbejdspresset på pædagogerne fører til flere sygedage, og det er der kun én løsning på, mener hun:

- Vi kommer bare ikke udenom, at det kræver ressourcer. Vi skal sikre god trivsel, udvikling og læring for alle børn, men samtidig har vi for få ressourcer til alle de opgaver, der skal løses. Det er en farlig cocktail. Vi er nødt til at få en bedre balance mellem ressourcer og opgaver, og det får vi kun med bedre normeringer.

Ifølge beregninger fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos vil en nedbringelse af sygefraværet blandt kommunalt ansatte pædagoger, medhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagogiske ledere betyde en markant millionbesparelse årligt.

Hvis sygefraværet for denne gruppe blev reduceret til gennemsnittet for de fem kommuner med lavest sygefravær, ville det ifølge Cepos' beregninger spare kommunerne i alt 420 millioner kroner.

1:48
Demonstrationer for flere hænder i daginstitutionerne afføder nu en helt ny organisation af forældre i Viborg.